Kosova’da süt üreticileri ile süt işletmeleri temsilcileri, ithal edilen süt ürünleri karşısında ezildiklerini dile getirmek için Kosova Başbakanlık binası önünde gerçekleştirdikleri eylemde, beraberinde getirdikleri temsili tabutu ve ithal süt ürünlerini başbakanlık avlusuna attı.
Kosova süt üreticileri ile süt işletmeleri temsilcileri, yerli süt ürünlerinin korunması için protesto gösterisi düzenledi. Yüzlerce Kosovalı süt üreticisi, ithal edilen süt ürünleri karşısında ezildiklerini dile getirmek için Kosova Başbakanlık’ına yürüdü. Üzerinde ithal süt ürünleri yerleştirilen temsili tabutu taşıyan göstericiler, başbakanlığın giriş kapısına dayandı. Kosova polisinin sıkı güvenlik tedbirleri aldığı başbakanlık binası girişinde, süt üreticileri, “Sağlıklı yaşamanız için kötüyü gömdük” yazılı tabut üzerindeki ithal süt ürünlerini, başbakanlık avlusuna attı. Ürünlerin kalitesiz olduğunu iddia eden göstericiler, süt ve plastik kasalar içindeki peynirleri başbakanlık avlusuna döktü. Temsili tabutu da avluya bırakan Kosovalı süt üreticileri, “yerli ürünlere evet, ithal ürünlere hayır”, “yerli ürün satıl alın” yazılı pankartları da başbakanlık avlusuna attı.
Protesto gösterisinde konuşan Kosova Süt İşletmeleri Derneği Başkanı Ramadan Maraj, ülkenin kontrolsüz süt ürünleri ithalatını durdurması için başbakana çağrıda bulundu. Süt üreticilerinin haksız rekabete maruz kaldıklarına işaret eden Maraj, Kosovalı süt üreticilerinin Kosova’nın ithal ettiği ürünlerin halk sağlığına zararlı olduğunu da dile getirdi. Maraj, hükümet tarafından acil önlemler alınmaması durumunda 40 bin kişinin iş yerinin risk altında olacağını yineledi. Protesto gösterisine katılan süt üreticisi İzet Haxheri ise, kalitesiz süt ürünlerinin ucuza ithal edilmesi ve komşu ülkelerde süt ürünlerine sübvansiyon sağlanması nedeniyle haksız rekabet ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Son bir ay içinde ikinci kez protesto gösterisi düzenleyen süt üreticileri, durum iyileşinceye kadar gösterilere devam edeceklerini bildirdi. Protesto gösterisi olaysız bir şekilde son buldu.