Adıyaman’ın Kahta ilçesinde, Araştırmacı Yazar Hamza Türkmen’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Üç Tarz-ı Siyaset ve Ümmet’ konulu bir konferans düzenlendi.
Kahta İkbal Kültür ve Yardım Derneği’nin düzenlediği etkinlik, Kahta Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferansa akademisyenler, kanaat önderleri sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Konferansın açış konuşmasını yapan İkbal-Der Başkanı Ebubekir Akbaş, dernek olarak Kahta’da 30 yıla yakındır toplumun vahiy eksenli ıslahına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Akbaş, "Allah’a hamdolsun, şu ana kadar dernek faaliyetleri olarak yaptığımız çalışmalara bundan sonra da Allah’ın halifesi olma bilinci ve sizlerin de desteği ile sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir. Tevhid bilincinin gelişmesi, ümmet anlayışının güçlenmesi, İslam davası bilincinin neşvünema bulması, fıtrat üzere bir toplumun inşası, çalışmalarımızın ana eksenini oluşturmaktadır. Ülkenin şu an sahip olduğu atmosfer önceki dönemlerle kıyaslandığında İslami çalışmalar için daha rahat bir çalışma atmosferinin olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede, dernek olarak, uzun vadeli, nicelikten çok niteliği ön plana çıkaran eğitim çalışmaları oluşturmak, sistemleştirmek temel amaçlarımız arasında bulunmaktadır. Dernek olarak geçen sene yaptığımız aylık aile eğitim semineri, halen devam eden Kahta Bilgi Evi Projesi benzeri çalışmaları önümüzdeki sene de daha yoğun bir şekilde devam ettireceğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Hamza Türkmen, Osmanlı Devleti’nin dağılma sürecinde ortaya atılan ‘Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük’ hareketlerini tek tek ele alarak, bu hareketlerin başarısız olma sebeplerini İslami bir perspektifle değerlendirdi.
Osmanlıcılık akımının, Sırp isyanlarının başını çektiği ulusçu isyanlarla geçersiz hale geldiğini ifade eden Türkmen, İslamcılık akımının da Pragmatik İttihadi İslami ve Urvetu’l Vuska olmak üzere ikiye ayrıldığını aktardı.
Pragmatik İttihadi İslam akımının amacının, hilafetin gücünü arkasına alarak Osmanlı devletini kurtarmak olduğu, fakat toplumun ıslahı için köklü çözümler düşünülmediğini savunan yazar Türkmen, Mehmet Akif, İskilipli Atıf gibi Urvetu’l Vuska çizgisindeki Müslüman alimlerin bir bir tasfiye edildiğinin altını çizdi.