Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi ekipleri sokağın nabzını tutmaya devam ediyor. Türkiye’de açıklanan asgari ücretin 2 bin 20 lira olması sonrasında işverenlere maliyeti de 3 bin liraya çıktı. Samsun’da geçtiğimiz günlerde iş dünyasının öne çıkan isimlerinin işsizlik artar söylemleri sonrası ekibimiz, Samsunlu vatandaşlara "Sizce asgari ücretin artması sonrasında işsizlik artar mı?" diye sordu. Samsunlu vatandaşlar genel olarak, ekonomik sıkıntılı süreçten bir an önce uygun bir çözümle kurtulmak istediklerini ve kimsenin hakkının yenmemesini istediklerini söyledi. 

İşte aldığımız yanıtlar: 

HERKES İÇİN SIKINTILI BİR SÜREÇ 
Hanife BAL: İşsizlik artabilir. Çünkü hem işverenlerin hem de işçilerin bir geliri yok. Piyasanın durumu herkesi etkiledi ve bu sıkıntı genel bir sıkıntıdır. Sıkıntının temeline inmek gerekiyor. Asgari ücretin 2 bin 20 lira olması bana göre yüksek değil. Fakat bu parayı veren işveren zorlanırken, işçide bu parayla zorla yaşayacak. Herkes için sıkıntılı bir sürecin içindeyiz. 

DEVLETİN YARDIMCI OLMASI LAZIM  
Mehmet ALAÇAM: Devletin asgari ücreti 2 bin 20 lira yapması, şuan ki şartlarda çok normal. İşverenlerin çıkartmaması gerekiyor ama onlarda sıkıntıda olmalı. İşverenin pirimi çoğalıyor ve zarara giriyor. En azından yarısı devlet karşılamalı, işverenlere yardımcı olmalı.
 
AZ MAAŞ VERİP, HAK YERLER 
Ümmühan HAN: Eğer işveren, işçilerini çıkartmaya devam ederse işsizlik sorunu ortadan kalkmaz. Hatta gün geçtikçe daha kötüye gidilir. İşverenlerin bazıları zarar etmemek için ve asgari ücreti vermemek için az maaşı mecburen kabul edecek kişileri işe alıp, hak yerler. Olan yine ihtiyacı olan dar gelirli vatandaşa olur. Çözümünün nasıl olacağını bende bilemiyorum, inşallah iyiye gider. 

İŞVEREN KAZANAMIYOR
Ahmet KÖKTAŞ: Türkiye ekonomi son zamanlarda çok kötü olduğu için işveren para kazanamıyor. Kazanamadığı içinde işçisine hakkını veremiyor. Bu şekilde piyasanın durumu her yönden etkilenmiş oluyor. Ülkemizde köylüye yatırım yapılmalı, üretim ve sanayi olmalı. Ayrıca asgari ücretten vergi dilimini kaldırmalılar. 

İŞVEREN ALIŞANA KADAR 
Yusuf ALTUNIŞIK: İşverenlerin çoğu genelde ilk zamanlar da asgari ücrete tepki gösteriyor ve alışana kadar işçi çıkartıyor, işçiyi zorluyor. Fakat bu rakamlar, şuan ki şartlarda gayet normal. O yüzden alışana kadar idare edilmek zorunda. Sonrasında herkes alışır ve işsizliğin bir nebze de olsa önüne geçilmiş olur. 

KİMSE MAĞDUR EDİLMEMELİ 
Batuhan YAĞBASAN: Bu gidişle işsizlik her gün artar. Zaten insanlar bin 500 lira parayla evini zor geçindiriyor. Şimdi 2 bin 20 lirayla ucu ucuna geçindirebilecek. İşçiyi düşünmeden çıkartmamalılar. Konuyla ilgilenenler ne işçiyi ne de işvereni mağdur etmeliler. Bir an önce yeni iş imkânları sağlanmalı ve ekonomiyi düzeltmeliler. 

MİLLET İÇİN SARF ETSİNLER  
Fazlı HAMZAOĞLU: İşçilere haklı olarak tabi ki zam olacak. Fakat işverenlerin bu yüzden kimseyi mağdur etmeye hakkı yok. Birbirimizi idare etmeliyiz. İşverenler, bu zamana kadar yığdıkları paraları birazda millet için sarf etsinler. Çünkü zam, emekçinin hakkıdır.

KİMSENİN HAKKI YENMEDEN ÇÖZÜLMELİ 
Ayşe SEMİZ: Şuan ki şartlarda bile asgari ücrete yapılan zam, vatandaşı zorluyor. Evet, güzel bir zam yapıldı ama şartlar zor olduğu için tam olarak yetmiyor. Bugün pazara gitsen ve 3 çeşit bir şey alsan zaten 50 lira gidiyor. İşverenler mağdur olabilir ama işçiyi de düşünmeleri gerekiyor. Kimsenin hakkı yenmeden bu işin bir an önce çözülmesi, işsizliğin önüne geçilmesi gerekiyor.
 
Haber: Hande ONAT - Emre ÖNCEL – Yasin KÖSE