Ziraat Bankası'ndan çiftçi vatandaşlara  büyük bir destek haberi daha geldi. Toplam 530 bin çiftçinin 30 milyar liraya yakın çiftçi kredisi temmuz sonrasına ertelendi. İlgili habere göre banka, çiftçilere kredi ödemelerinde yapılandırma, erteleme, yeniden vade imkânı da sunmayı sürdürütor.

30 HAZİRAN SON TARİH

Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde tarımsal kredi kullanan, geçici olarak gelir-gider dengesinde sıkıntı yaşayan üreticilere tarımsal faaliyetlerini sürdürmeleri için 30 Haziran'a dek süre verildi. Bu tarihe kadar olan işletme ve yatırım kredileri vade tarihinden sonra 12 aya kadar tekrar vadelendiriliyor.

Çiftçiye destek dahilinde 530 bin çiftçinin yaklaşık 30 milyar liralık çiftçi kredisi de temmuzdan sonraya ötelendi. Mevcut en düşük maliyetli faizin altyapısı sürdürülerek bu tarihe kadar rahatlama olanağı sağlandı.

Hükümet çiftçilere nakit hibe desteğini bu yıl yüzde 10.7 artırarak 16.1 milyar liraya yükseltti. Böylece son 16 yılda üreticilere verilen nakit hibe desteği yaklaşık 118 milyar liraya ulaştı. Bu yılın bütçesinde yatırım ödenekleri dahil tarıma ayrılan kaynak toplamı 26.5 milyar lirayı buluyor.

Tarımsal destek programları için 16.1 milyar lira, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 5.1 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, ihracat ve diğer tarımsal destekler için de 5.3 milyar liralık destek verilecek.

FAİZ DESTEĞİ 

Türkiye'nin kaliteli üretimle tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek bir üretim-pazarlama üssü olması amaçlanırken küçük çiftçilerin ürettiği ürünleri tüketiciye doğrudan satışında, vergisel düzenlemelerden kaynaklanan engeller de kaldırılacak. Çiftçilerin tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyacını uygun koşullarda gerçekleştirebilmeleri maksadıyla faiz desteği devam ederken uygulamadan yararlanan çiftçi sayısı 850 bine ulaştı.

EKONOMİYE KATKI

Ziraat Bankası ekonomiye 384 milyar TL kredi kanalıyla destek veriyor. Banka, çiftçilerin yanı sıra küçük işletmelere, altyapı ve enerji projelerine, vatandaşlara kredi verebiliyor.