Samsun Medya Grubu ekibi olarak sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Ekimiz Samsunlu vatandaşlara, "Kadın ve erkek eşitsizliği nasıl çözülür?" diye sordu.

İşte aldığımız yanıtlar: 

KADINLAR ÖZGÜR DEĞİL
Yeşim Canan EROL: Türkiye'de bu sorunun çözümü yok. Devletin başındakilerin bu durumu desteklediklerini düşünmüyorum. Onlar bile desteklemezken çözülmesini bekleyemeyiz. Kadınlara özgürlük ne yazık ki yok. 

SALDIRIYA UĞRADIM 
Sevinç MAYDAĞ: Türkiye'de çözülecek gibi değil. Çünkü ben en son 6 yıldır çalıştığım iş yerimde 40 yaşlarında bir adamın saldırısına uğradım. Kadın müdürümüze şikayet ettim ama hiçbir şey yapmadı. Daha sonra patrona da şikayet ettim ve işten çıkartıldım. Üstelik tazminat vermemek için beni haksız çıkartmaya çalışıyorlar. Bunları yaşadıktan sonra eşitsizliğin çözüleceğine olan inancım kalmadı. 

TEMEL YOLU EĞİTİM 
Fahri TOBAS: Sanırım temel yol, eğitimdir. Eğitim olmayınca çözülmesi zor. Zaten bizim son 20 yıldır bir türlü oturtturulamayan eğitim sistemi sorunumuz var. Kız çocuklarına, kırsaldaki çocuklara ayrıcalıklar tanınmalı. Bunlarla alakalı daha fazla sosyal etkinlikler yapılmalı. Reklam aralarında dahil herkese ulaşılabilecek alanlara yayılmalı. Köydeki insanın bile farkındalığı olmalı. Kadına her yerde değer verilmesi gerektiği öğretilmeli. 

HUKUK, ADALET VE EĞİTİM 
Rafet Emrah YALÇINKAYA: Hukuk, adalet ve eğitimin oturtturulması gerekiyor. En önemlisi erkeklerin kadınlara olan yaklaşımlarıyla alakalı gerçekten çok ciddi yasaların çıkartılması gerekiyor. Böylece bazı şeylere cesaret edilmez. 

SAYGI, SEVGİ VE EĞİTİM 
Yaşar ÇELİK: Herhalde eğitimle sağlanır. Herkes eğitimini güzel almış olursa bilinçli olmuş olur. Böylece eşitsizlik ortadan kalkar. En temel unsurlar saygı, sevgi ve eğitim diye düşünüyorum. 

HERKES AYRI DÜŞÜNÜYOR 
Yılmaz TURHAN: Bana göre kesinlikle kadın erkek eşitsizliği çözülebilecek bir problem değil. Bu yüzden bence çözülmez. Çünkü herkes ayrı düşünüyor. Ayrı düşünmeye devam edildiği sürece sorun çözülemez.  

KADINLARI ÜSTÜN TUTUYORUZ 
Musa DİYENLİ: Bence kadın ve erkek eşit haklara sahip. Hatta bence kadınların daha fazla üstünlüğü var. Zaten İslamiyet'te de kadınlar üstün görülüyor. Dolayısıyla biz de onları üstün tutuyoruz. Çözülecek bir şey yok. 

SAYGI, SEVGİ VE SADAKAT 
Gani KUVVETLİ: Bence bu sorun sadece evde çözülür. Çalışan kadın ve erkek eşit haklara sahip olmalı. Fakat kadın evde olup erkek çalışırsa eşitlik olmaz. Bu sorun iki tarafın aynı düşünmesiyle çözülebilir. Her şeyden önce saygı, sadakat ve sevgi olmalı. Bunlar olduktan sonra her şey çözülür. 

HER ŞEY SEVGİ VE SAYGI 
Sevim AYDIN: Bence kadınlar biraz daha uyumlu olmalı. Kocasını dinlemeli ve istediği yapmaya çalışmalıdır. Erkek için de aynı düşünüyorum. Karşılıklı anlayış bulunmalı. Eşinin lafından çıkmayınca eşitlik sağlanır. Her şey sevgi ve saygıdır. 

BU YÖNETİMDE ZOR 
Ramazan KALENDER: Böyle devletteki yönetim olduğu sürece çözülmesi zor. Çünkü gerekli imkanlar tanınmıyor. Genelde hep kısıtlamalar oluyor. Bir yerden sonra insanlar çekilmeye başlıyor. 2'inci planda tutuluyor. Böyle giderse 3'üncü plana bile düşer. 

AİLE YAPISI VE EĞİTİM 
Alican TIRAK: Her şeyin yapısı aileden başlıyor. Aile yapısında kadın ve erkeği cinsiyetine göre ayırmazsak ve eşitliğin bilincinde olursak gelecekte sorun yaşanmaz. Kadın ve erkek değil, insan denilmesi gerekir. Doğuştan ve eğitimle çözülmediği sürece daha çözülemez.  

Hande ONAT - Uğur ATICI