ATM’lerde para çekilemiyor! Şikayet yağdı ATM’lerde para çekilemiyor! Şikayet yağdı

Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olan ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayan kişiler 2023 yılında çıkan yeni bir yasa ile erken emekli olmuştu.

Ancak bazı çalışanlar EYT’ye takıldı. Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen ve 2000 yılından önce emekli olmak isteyen ancak yaş şartını tamamlamayan kişiler ise yolu mahkemede buldu. Bu kişiler, prim gün sayısını tamamlamalarına rağmen yaş haddinden veyahut işveren tarafından geç sigorta girişi dolayısıyla erken emekli olamadı.

EYT düzenlemesinden ne yazık ki primim ve yaşım dolmasına rağmen yararlanamayanlar gerçekte çalışmış ama işveren tarafından sigortasının geç yapılmasından dolayı 5 gün hatta 1 günden erken emeklilik yaşını kaçırdı.

KRİTİK AYRINTIYA DİKKAT ÇEKTİ

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, kritik ayrıntıya dikkat çekti. Erdursun şunları söyledi:

“Bir kişinin sigortası işveren tarafından geç giriş yapmış ise zaman aşımı yok. Ancak giriş yapmazsa zaman aşımı var. Eğer geç giriş yapılmışsa bu kişinin dava açması gerekiyor. Davada da o dönemde yanında çalışan birinin tanık olarak bulunması gerekiyor.

Ancak 3 Mart 2023'te EYT yasası çıkana kadar bu tür açılan davaları herkes kazanıyordu. Bakın bu tür davalarda artık yargı zaman aşımı diyor"

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Editör: Aslı Atasoy