Ülkemizde sigortalı olarak çalışan vatandaşlar ve onların yakınları için bazı yasal haklar bulunuyor. Yasal haklarını bilen vatandaşlar bazı durumlarda çeşitli ödemelerden yararlanabiliyor.

Uzman isim "Kaçınılmaz" diyerek uyardı! Parasını altına yatıranlar hazır olsun Uzman isim "Kaçınılmaz" diyerek uyardı! Parasını altına yatıranlar hazır olsun

ÖLÜM AYLIĞI ALANLARA 5.000 TL EK ÖDEME

Ülkemizdeki yurttaşlar, farklı sigorta türleri olan 4A, 4B ve 4C kapsamında çalışarak emeklilik hakları kazanabilirler.

Sigortalının vefat etmesi durumunda ise yakınları, Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak ölüm aylığı almaya hak kazanabilirler. Ayrıca, ölüm aylığı alan kişiler bazı ek ödemelerden de yararlanabilirler.

Hükümet tarafından duyurulan 5 bin TL'lik ek ödeme de, ölüm aylıklarıyla birlikte vatandaşların hesaplarına aktarılacak.

ÖLÜM AYLIĞI ALANLARA PROMOSYON BAŞVURUSU

Ölüm aylığından faydalanan hak sahiplerine bankalar tarafından ek ödeme de sağlanıyor. Bankalar, aldıkları maaş miktarına göre yararlanacak vatandaşlara belirli bir promosyon ödemesi yapıyorlar. En düşük promosyon ödemesi tutarı 5 bin TL olarak belirlendi.

Maaş miktarına göre, bankalar ortalama olarak 9 bin 999 TL'ye kadar olan maaşlara 5 bin TL, 10 bin TL ile 14 bin 999 TL arasındaki maaşlara ise 6 bin 250 TL promosyon ödemesi yapmaktadırlar.

Ölüm aylığından faydalanan vatandaşlar, maaşlarını aldıkları bankaya promosyon başvurusu yaparak ek ödemeden yararlanabilirler. Ölüm aylığı her ayın başında hesaplara yatırılırken, promosyon başvurusu yapanlar maaş aldıktan 1 ila 3 iş günü içerisinde promosyon ödemelerini almaya başlarlar.

ÖLÜM AYLIĞI BAŞVURU ŞARTLARI

hakkı tanınıyor. Bu hak, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yapılan başvurular sonucunda sağlanıyor. Resmi nikahlı eşlere, eğer çocukları varsa yüzde 50, çocukları yoksa yüzde 75 oranında aylık ödeniyor.

Vefat eden sigortalının çocuklarından kız olanlar için herhangi bir yaş sınırlaması olmadan ölüm aylığı alabiliyor. Ancak erkek çocuklar için belirli şartlar geçerli.

Üniversite öğrenimi görenlerin 25 yaşını aşmamış olmaları, ortaöğrenimde olanların 20 yaşını tamamlamamış olmaları ya da eğitim almıyorlarsa 18 yaşını geçmemiş olmaları gerekiyor.

Bu koşullara uygun olan erkek çocuklara, sigortalının eşi olup olmamasına bakılmaksızın yüzde 25 oranında ölüm aylığı bağlanıyor.

Ölüm aylığı başvuruları, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.