Kanal S ekranlarında konuşan Emekli Öğretim Görevlisi Araştırmacı - Yazar Şerafettin Özışık, "Üretim zengini olmak için NDK modeli" konusunda önemli açıklamalarda bulundu

Emekli Öğretim Görevlisi Araştırmacı - Yazar Şerafettin Özışık'ın açıklamasından öne çıkanlar; 

"İŞSİZLİK ÇOK ÖNEMLİ BİR SORUN"

Nitelikli iş gücü, düşük maliyet, kaliteli ürün ilk harflerinden oluşuyor.  Ülkemizde çok sorunu var. Enerjide dışa bağımlıyız, cari açığımız var. Bütçe dengemiz negatif, terörle uğraşıyoruz, işsizlik var. İşsizlik çok önemli bir sorun, devam ettiği sürecede bir çok şeye alt yapı hazırlıyor. Olumsuz faktörlerin suçların, boşanmaların, aile içi huzursuzlukların temelinde işsizlik var. Ülke sorunlarına duyarlı olmak için herkes gibi bende NDK modelini kitap olarak yazdım. Üretim zengini olmak için yazdım üzerine.

"TÜRKİYE'Yİ TERCİH EDİLECEK ÜLKE KONUMA GETİRMEK ÖNEMLİ"

Dünyada 193 ülke var. Birleşik milletlere kayıtlı bunların çok az bir kısmı zengin. Bir kısmı üretim zengini, bir kısmı petrol zengini. Suudi Arabistan, Katar, Küveyt petrol zengini. Bir de G7 dediğimiz ABD, Kanada, Japonya,Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya bu ülkeler üretim zenginidir. Türkiye neden bir üretim zengini olmasın. Üretim için yatırım, yatırım için sermaya gerekli. Türkiye de yatırıma dönüşecek sermaye az, Bireysel yatırımcılar ya altın ya dövizede tutuyor tasarruflarını. Acilen yabancı sermayeyi Türkiyeye çekmemiz gerekiyor. Türkiye'yi onların tercih edecekleri ülke  konumuna getirerek yapabileceğimizi düşünüyorum. 

"YABANCI YATIRIMCIYA CAZİP HALE GETİRİYORUM"

Yabancı yatırımcıya teşvik vermiyorum, kamu kaynağı kullanmıyorum, kullanacağı enerjide bedava enerji sağlıyorum. İlk 20 ay ücretsiz işçilik tanıyorum yabancı yatırımcıya. Ham madde, işçilik ve genel üretim giderleri var enerjilerin dahil olduğu. Ham madde gideri dışındaki işçilik ve genel üretim giderlerini yabancı yatırımcıya cazip hale getiriyorum. 

"UYGULAMALI HALE GETİRMELİYİZ"

Meslek mesleğin icra edildiği yerde öğrenilir. Yaparak ve yaşayarak öğrenilir. Benim şöyle bir önerim var. Türkiyedeki meslek yüksek okullarını üniversitelerden ayıralım. Üniversiteler lisans eğitimleri akademik ortamlardır. Meslek yüksek okullarına gelen öğrenci il yıl tanışma ikinci yıl veda öğrenci zaten entegre olamıyor, meslekte öğrenemiyor. 20 aylık süreçte eğitim görüyor ve ben o yüzden 20 ay diyorum. NDK modelinde olan bölümleri tekrar yapılandırmalı ve uygulamalı hale getirmeyiz. 

"HİDRO ELEKTRİK SANTRALLERİ'NİN KURULUM YERLERİ ÇOK ÖNEMLİ"

NDK modelinde her yerden mi yatırımcı gelir. Mobil HES dediğimiz Hidro Elektirik Santralleri'nin kurulum yerleri çok önemli.  Mobil HES'ler orta karadeniz ile iç anadolu bölgesinde kurulmalı. Yatırımcı buralarda işletmesini kuracak ve üretime başlayacak.  Ürettiğiniz şeyi pazara yani tüketiciye zamanında ve ucuz maliyetle ulaştıramıyorsanız hiçbir anlamı yok. Yatırımcı yerli yada yabancı olsun düşündüğü şey yaptığı maliyeti ne kadar sürede amorti edeceğidir. Amorti ettiği zaman yükselişe geçer. 

"ÇALIŞMALAR AMACINA ULAŞMIYOR"

Üniversitelerden meslek yüksek okullarını ayırdığımız zaman,  çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı var bu bakanlığıda ikiye ayırdığımızda meslek yüksek okullarının idari yapılanmasını çalışma bakanlığı bünyesinde  oraganize ederiz yada üretim ve istihdam bakanlığı diye yeni bir bakanlık  tesis ederek idari yapılanmayı ders içeriklerinin takip ve değerlendirmesini burada yaparız. Piyasayla iç içe olur. Yapılan çalışmalar amacına ulaşmıyor. 

"SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Örneğin: Diğer alman araçları bu kadar yaygın değilken, bir Alman markası otomotiv fabrikasının girişinde '' daha iyisin tanrı yapar''  yazıyor. İddialı bir cümle. Adam yaptığı işe o kadar güveniyor. İşimizi adam gibi yapacağız. Bu gençleri oyalamanın, umutlarını çalmanın, hayal kırıklığına uğratmanın hiç kimseye faydası yok. Nasıl zenginleşebiliriz? Toplumu nasıl mutlu edebiliriz? Zenginleşirken de pastayı büyütüyoruz ama pastaya sahip çıkmamız gerek. Birilerinin pastayı götürmemesi lazım. 

NDK modelini artık kamuoyuna duyurmuş bulunmaktayım. Mevcut amacımız ülekmizin mevcut ekonomik durumunu harekete geçirmek. Yabancı sermaye çekmek. Arzu ederim ülkemizin milli birlik ve  beraberliğini, bölünmez bütünlüğünü savurak ülkemize katkı sağlamak. 

Nazım Hikmet' in sevdiğim bir sözü vardır. ''En güzel günlerimiz henüz yaşamadıklarımız''

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.