Türkiye 31 Mart Pazar günü yerel seçimler için sandık başına gidiyor. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmak zorunludur.

Ancak oy kullanmayan seçmenlere uygulanacak cezalar belirli kurallara tabidir. Peki, seçimlerde oy kullanılmazsa ne olur?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır.

2010 yılında 22 TL olarak belirlenen oy Oy kullanmama cezası, 2023 genel seçimlerinde 300 TL olarak belirlenmişti. 2024 yerel seçimlerinde de oy kullanmama cezasının 300 lira olarak devam edeceği öğrenildi.

Bu doğrultuda 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Oy kullanmayan seçmene ceza tebligatı gönderiliyor ve ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapıldığı biliniyor.

KİMLER SEÇİMLERDE OY KULLANAMAZ?

Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Silah altında bulunan erler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler 31 Mart'ta oy kullanamayacak.

Lokanta ve kafelerde KDV artışı! Resmi Gazete'de yayımlandı Lokanta ve kafelerde KDV artışı! Resmi Gazete'de yayımlandı

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.