Samsun'un İlk Yerli AVM'si Hangisidir? Samsunlular'ın ve şehre gelen turistlerin uğrak noktası olan ve diğer adı Samsun Rus pazarı olarak bilinen Samsun Yabancılar Çarşısı'nın tarihçesi araştırılıyor. İşte merak edilenler...

SAMSUN YABANCILAR PAZARI NE ZAMAN KURULDU?

Samsun'un ilk yerli AVM'Sİ, Samsun halkı ve dışarıdan gelen turistlerin alışveriş için tercih ettiği yerlerden biri olan Samsun Yabancılar Pazarı 1990 yılında kuruldu.

RUS PAZARI TARİHÇESİ

Samsun Yabancılar Pazarı'nın tarihçesi Sovyetler Birliği'nin dağılması Sovyetlere bağlı devletlerin bağımsızlıklarını ilan etmesine dayanıyor. Bu dönemde Ruslar Karadeniz Bölgesi ve özellikle Samsun'a gelerek tezgahlarla ellerinde kalan mallarını ve bavullarını bu pazarda satmaya başladılar. Pazar yöre halkı tarafından Rus pazarı olarak anılıyordu. Öyle ki aynı dönemde pazarda üniformalarıyla beraber madalyasını da satan askerleri de pazarda görmek mümkündü.

'YABANCILAR ÇALIŞAMAZ'

O dönemin Yabancılar Şube Müdürü'nün 'yabancılar çalışamaz' sözlerinin ardından Ruslar pazarı terk etmeye başlayınca az da olsa Gürcü dükkanları varlığını sürdürmeye devam etti. Günümüzde ise pazardaki dükkan sahipleri sadece Türkler'den oluşuyor. Aynı dönemde Rus Pazarı olarak da bilinen Yabancılar Pazarı ülke ve Samsun ekonomisine oldukça katkı sağlamıştır. O dönem Samsun ticaretinin kalbi olarak görev yapmıştır. Samsun'da kurulan AVM'ler, değişen alışveriş kültürü ve pandeminin de etkisiyle Yabancılar Pazarı esnafı zor günler geçiriyor.

SAMSUN RUS PAZARI'NDA NELER VAR?

Samsun Rus Pazarı olarak da bilinen Yabancılar Çarşısı'nda 7'den 70'e herkesin ilgisini çekebilecek ürünler bulunmaktadır. Özellikle giyim ve hediyelik eşyaların yer aldığı pazarda her bütçeye göre alışveriş yapmak mümkündür.

SAMSUN YABANCILAR ÇARŞISI NEREDE?

Samsun Yabancılar Pazarı içinde bulunan dükkanlardan alışveriş yapan Samsunlular ve şehre gelen turistler çarşının konumu itibariyle ulaşımda da zorluk yaşamıyorlar. Samsun Yabancılar Çarşısı önceleri Fuar Alanı olarak bilinen mevkide faaliyet göstermekteydi. Günümüzde ise Etnografya müzesinin arkasında bulunan Tütün iskelesi yolu üzerinde yer almaktadır. Samsunluların işlek bir şekilde kullandığı alan her yıl Samsunla ilgili hediyelik eşya almak isteyen binlerce turiste de ev sahipliği yapmaktadır.

SAMSUN YABANCILAR PAZARI KAÇTA KAPANIYOR?

Çalışma saatleri 08.00 - 20.00 olarak bilinmektedir. SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.