Yemek kültürü bakımından oldukça zengin olan Samsun'un yerleşim tarihi, asırlar öncesine dayanır. Samsun mutfağı Balkan, Kafkas, Karadeniz ve Anadolu mutfağının izlerini taşır.

KENDİNE HAS LEZZETLERİYLE ÖNE ÇIKAR

Kendine has lezzetleriyle ön plana çıkan Samsun'da bitkiler önemli bir yere sahiptir. Bu bölgedeki bitkiler çorba, turşu ve yemek yapımında kullanılır. Cumhuriyet temellerinin atıldığı şehir olarak da bilinen Samsun, farklı pideleri, lezzetli çorbaları ve kendine has yemekleriyle zengin bir menüye sahiptir. İşte yolu Samsun'a düşenlerin mutlaka denemesi gereken 19 nefis Samsun yemeği..

İŞTE SAMSUN'UN YÖRESEL YEMEKLERİ;

ISPANAK ÇORBASI

Samsun mutfağında önemli bir yere sahip olan ıspanak çorbası, demir bakımından zengindir. İsteğe göre süt veya suyla hazırlanan bu çorba, tavuk etiyle daha lezzetli bir hale getirilir.

HALUKÇA ÇORBASI

Samsun'un yöresel lezzetlerinin başında haluçka çorbası gelir. Aslen göçmen yemeği olan haluçka çorbası, hamur, tavuk eti ve nohut ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında sofralardan eksik olmaz.

FASULYELİ MISIR ÇORBASI

Karadeniz mutfağında sık sık tüketilen mısır çorbası, Samsun'da fasulye ile birlikte sunulur. Kuru fasulye, mısır ve süt ile hazırlanan bu çorba, genellikle yöre halkının evde pişirdiği çorbalardan biridir.

BAFRA PİDESİ

Samsun'un Bafra ilçesiyle özdeşleşen bu pide, kıymalı harç ile doldurulur. Kapalı bir şekilde sunulan Bafra pidesi, 12 dakikada pişirilir ve sofralardaki baş köşede olur. 

TERME PİDESİ

İsmini Samsun'un aynı isimli ilçesinden alan terme pidesi, kıymalı, kaşarlı veya sucuklu çeşitleriyle sunulur. Kapalı pide sevmeyenler için açık pide çok fazla tercih edilen bir lezzet.

KUZU BÜRYAN

Samsun'da gastronomiye önemli bir katkı sağlayan büryan, kuzu etinden hazırlanır. Kuyu kebabı olarak da bilinen bu lezzet, Samsun'a gelen turistler tarafından en çok denenen yemeklerden biridir.

BAKLALI SARMA

Samsun mutfağında sık sık yerini alan baklalı sarma, diğer sarmalara göre daha farklı şekilde hazırlanır. İç harcında kuru bakla, buğday, bulgur ve kuzu eti kullanılır.

BÖBREK SOTE

Sakatat sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Dana böbreği, domates ve biber ile hazırlanan bu yemek, özellikle düğün sofralarında, bayramlarda ve kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.

KAĞITTA HAMSİ

Karadeniz'in sembolü haline gelen hamsi, Samsun mutfağında kağıtta pişirilerek sunulur. Yalnızca 4 malzemeden oluşan kağıtta hamsi, tavada kızartıldıktan sonra salata eşliğinde sunulur.

HAŞHAŞLI ÇÖREK

Samsun da özel günlerde sık sık pişirilen haşhaşlı çörek, Vezirköprü ilçesiyle özdeşleşmiştir. Özellikle pastanelerde ve fırınlarda pişirilen bu çörek, kahvaltı sofralarında da kendine yer bulur.

BAZLAMA

Samsun da yapılan bazlamanın tarihi çok eski zamanlara dayanır. Yörede bazlama yerine 'pıtıl' ismi de kullanılır. Sac üzerinde pişirilen bazlamalar hem kahvaltıda, hem de yemeklerin yanında sunulur.

ÇERKEZ TAVUĞU

Daha önce dediğimiz gibi Samsun, Kafkas mutfağından izler taşır. Genelde meze olarak sunulan Çerkez tavuğu, didiklenmiş tavuk, bayat ekmek ve sarımsak ile hazırlanır.

FASULYE TURŞUSU

Samsunla özdeşleşen fasulye turşusu kavurması, Karadeniz'in hemen hemen her şehrinde afiyetle tüketilmektedir. Yalnızca fasulye turşusu değil, diğer turşular da kavurma yapılarak tüketilir.

KATIKLI EKMEK

Karadeniz'in kahvaltı sofralarında katıklı sündürmeye de yer verilir. Çökelek, biber salçası ve maydanoz ile hazırlanan bu ekmek, hem kahvaltıda, hem de öğle yemeklerinde sunulur.

MANTARLI PİLAV

Düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde sunulmasıyla bilinen mantarlı pilav, Samsun yöresiyle özdeşleşmiştir. Bu yörede bulunan ev yemekleri yapan restoranlarda mantarlı pilava sık sık rastlanır.

BAFRA NOKULU

Samsun'un Bafra ilçesinde çok sevilen nokul, aynı zamanda Sinop ve Isparta mutfaklarında da tüketilir. Bafra nokulunu diğer nokullardan ayıran en önemli özellik ise iç harcında ceviz kullanılmasıdır.

SAMSUN MANTISI

Klasik mantıya benzer bir şekilde hazırlanan Samsun mantısı, kıymalı iç harç ile doldurulur. Ancak peynir ve ceviz eşliğinde servis edilir. İsteğe göre yoğurtlu sos ekleyebilirsiniz.

LİMONLU PALÜZE

Osmanlı jölesi olarak bilinen palüze, çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmıştır. Nişasta, şeker ve su ile hazırlanan paluze, limon, vişne gibi farklı çeşitlerle zenginleştirilebilir.

KOCA KARI GERDANI TATLISI

Karadeniz'de sık sık tüketilen burma baklavanın Samsun'daki yöresel adı kocakarı gerdanıdır. Bayram sofralarının vazgeçilmezi haline gelen kocakarı gerdanı tatlısı şık sunumu ve lezzetiyle ön plana çıkar.

SAMSUN'DAN ALINABİLECEK YİYECEKLER

Yolunuz Samsun'a düşerse, dönerken alabileceğiniz yöresel tatlar; Nokul, köy tarhanası, reçel çeşitleri, fasulye turşusu, kuşburnu marmelatı, salça, tereyağı, doğal peynir, kestane balı, tulum peyniri, yeşil incir, erik pestili, pancarlı erişte, ayva ve ıspanaklı eriştedir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.