Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice ÖZ, "Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü olarak, 2022 Eylem Planı içerisinde 'Evlerde miadı geçmiş ilaçların toplanması' ile ilgili bir kampanya düzenledik. Bu kampanyayı 2-3 Aralık'ta gerçekleştireceğiz. Herkesi davet ediyoruz" diyerek, vatandaşlara seslendi.

AKILCI İLAÇ KONTROLÜ

Bu kampanyanın planlanmasının nedenlerini açıklayan Dr. Öz, "Akılcı ilaç, doğru tanıyla, doğru sürede, doğru dozda ilacın kullanılması demektir. Dolayısıyla herkes bu mantık çerçevesinde ilacını kullansa, evde atığı olmaz diye düşünüyoruz. Ama zaman zaman bilinçsiz ilaç kullanımı nedeniyle evlerde ilaçların kaldığını görüyoruz. Bu ilaçların da çöpe atıldığını biliyoruz. Aslında tıbbi atık kontrolleri yönetmeliği bunların tehlikeli atık olduğunu ve bunların asla kanalizasyona ya da evdeki evsel atıkların içerisine atılamayacağını söylüyor. Biz buna vurgu yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

DESTEK İSTİYORUZ

Bu ilaçların bilinçsizce atılmasının sonuçlarından bahseden Dr. Öz, dolaylı yoldan bütün ilaçların bize tekrar döndüğünü ve kimyasalları yeniden aldığımızı söyleyerek, özellikle de antibiyotik direncinde çok etkili olduğunu ifade etti. Öz, tüm vatandaşları atık noktalarına davet ederek, "Evlerde birikmiş olan, kullanılmayan, miadı geçmiş, herhangi bir şekilde deforme olmuş şuruplar dahil tüm ilaçları atık noktalarına getirmelerini istiyoruz. Bunun için de 2 AVM'de atık noktaları oluşturduk. Cuma ve cumartesi günü herkesi bekliyoruz. Sonrasında da diğer atık noktalarımıza bunları atarak bertaraf etmeye destek olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynak: Pakize KABAK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.