SAMSUN'DAKİ ANIT TAŞIN ÖNEMİ

Tarihçi-Sosyolog Emin Günaydın, Samsunlular tarafından bilinmeyen ve 1908 yılında Osmanlı vatandaşı olan Rumların devlete olan bağlılıklarını ifade edebilmek için Kadıköy Meydanı'na diktikleri anıt taşın önemine değindi.

"YAĞMURUN ÇAMURUN ALTINDA DURUYOR"

Şehrin uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S'de Samsun'un tarihine yönelik önemli konuları ele alan Günaydın, vatandaşlar tarafından bilinmeyen bir konuya değindi. 
Günaydın, "Samsun'da Osmanlı döneminde Saathane, Subaşı, Belediye meydanı var. Çok ilginçtir ki bir de bilinmeyen Kadıköy Meydanı var. Kadıköy Meydanı bugün Kazım Paşa'nın olduğu alanda. Kadıköy Meydanı Osmanlı-Rum vatandaşların ortaya çıkardığı meydan. 1908'de 2. Meşrutiyet ilan edildiğinde Osmanlı vatandaşı olan Rumlar anayasa ve devlete olan bağlılıklarını ifade edebilmek için Kadıköy Meydanı'na bir anıt taş dikiyorlar. O taşın üzerinde kanuni esasi meydanı ifadesi geçiyor. Taşın üzerinde 'Sultan 2. Abdülhamit Han günlerinde anayasanın ilanın hatırasına Temmuz 1908' yazıyor. Bir anayasal yönetimin ilanı üzerine Samsun'daki gayrimüslim Osmanlı vatandaşlarının eşit  haklar göreceği bir şey. Demokrasi tarihi açısından önemli bir anıt. Bu taş halen mevcut. Bugün etnografya müzesinin bahçesinde. Yağmurun, çamurun altında duruyor. Bence değerlendirilebilir. Belki Kadıköy'e bir alan oluşturulup taşın oraya dikilmesi anlamlı olabilir" dedi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.