SAMSUN'DA ORTA KARADENİZ TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI

Samsun'un turizm destinasyonunun masaya yatırıldığı çalıştay Türkiye’nin önde gelen turizmcilerinin ve protokol üyelerinin katılımıyla Samsun’da yapıldı. Sektörün önde gelen temsilcileri, Samsun'un turizminin gelişmesi için neler yapılabileceği konusunda yöneticileri bilgilendirdi.

"PROFESYONEL BAKIŞ AÇISI GEREKİYOR"

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Atakum Belediyesinin katkılarıyla kentteki bir otelde düzenlenen panelde, seyahat acenteleri ve sektör temsilcileri bir araya geldi. Samsun Valisi Zülkif Dağlı, açılışta yaptığı konuşmada, kentte turizmin geliştirilmesi için profesyonel bir bakış açısı gerektiğini, bu kapsamda Orta Karadeniz Turizm Paneli'ni önemsediklerini söyledi. Dağlı, "Neden Antalya'ya değil de buraya gelsin? Neden Bodrum'a değil de buraya gelsin. Belki bunların üzerinde durmamız lazım. Biz çok büyük bir hedef kitleye hitap edebiliriz. Başka sağlık turizmi. Spor altyapımızın çok iyi olduğunu biliyoruz. Konaklama tesislerinde beş yıldızlı, dört ve üç yıldızlı otellerimiz çok fazla. Nasıl bir turiste hitap etmeliyizi düşünürken konaklama tesislerini de buna uygun dizayn etmemiz gerekir" dedi.

"DÜNYADAN HİÇBİR EKSİĞİ YOK"

Samsun'daki turizm destinasyonlarının çok geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirten AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, "Ben Atakum sahilini yapmadan önce dünyanın en iddialı sahillerini yerinde gittim gördüm. Elime metre alıp koşu yollarının, bisiklet yollarının genişliğini ölçtüm. Peyzajda kullanılan malzemelere baktım. Dünyanın hiçbir yerinden eksiği olmayan bir Atakum sahilimiz var. Samsun'un hiçbir eksiği yok" dedi. 

"YETERİ KADAR TANITILAMIYOR"

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci de Samsun'un güzel bir coğrafyada ve güzel bir destinasyon üzerinde olduğunu vurguladı. Kentin yeteri kadar tanıtılamadığını dile getiren Deveci, bu yönde çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı. Deveci şunları söyledi: "Samsun turist çekemiyor. Bunun sebebi iyi tanıtımın olmayışından kaynaklıdır. Bu nedenle iyi tanıtım yapmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin en büyükleri bir davetimizle buraya geldi. Bu bile Karadeniz'in önemli turizm merkezi olduğunu gösteriyor. Bundan sonrası Samsunlulara ve bizlere kalmış bir iş."

"NEYİMİZ VAR?"

Protokol konuşmaların ardından panele geçildi. İlk olarak panelde konuşan turizmci Neşet Koçkar, "Kiminle konuşsak destinasyon deyince 'kum var deniz var' diye başlıyor. Ama bir de rakiplerinize bakacaksınız. Dolayısıyla ilk olarak ‘neyimiz var’ diye soru sorarak başlayacağız. Coğrafi olarak avantajlarımız, dezavantajlarımız sorusuna cevap arayacağız. Sonrasında da ‘ne istiyoruz, nasıl bir şey istiyoruz’ sorularını alt alta koymamız gerekiyor. Mesela Dubai baştan oluşturulan bir destinasyondur. Ama Antalya var olanı düzenlemektir" şeklinde konuştu.

"TURİST ÇEKİM MERKEZİ"

Ardından konuşan turizmci Mehmet Mengü şunları söyledi: "Karadeniz çok önemli bir yer bizim için. Bir destinasyonun oluşmasını konuşacaksak, literatür ve bilimsel araştırmalarda, ‘turist çekim merkezi’ adı altında ortak bir algıdan bahsedebiliriz. Bu çekim merkezine biraz daha detaylı bakarsak, daha coğrafi bir merkez olarak köy kasaba ve şehir gibi olabilir" ifadelerini kullandı.

"EN ÖNEMLİ DETAY ULAŞIM"

Panelde söz alan Burhanettin Sili, "Sürdürülebilirlik kapsamında, ortak akıl ve hareketle, ne yapmak istediğinizin tespiti ve buna hep beraber hareketlenebilmek önemlidir. Destinasyon olarak, çekim merkezi, cazibe merkezi ve aynı zamanda varış noktası önemlidir. Özellikle en önemli detaylardan biri olan ulaşımı, ‘Biz buraya gelmeleri için ne yapmalıyız?’ sorusunu bir tespit etmemiz lazım" sözlerine yer verdi.

"EĞİTİME İHTİYAÇ VAR"

Son olarak panelde konuşan Suat Özbek ise şunları söyledi: "Bazen bir yerel yatırımcı hiç beklenmedik bir geri dönüş sağlar. O işçiliğin özetinde bir hikayeye, ürüne ihtiyacımız var. Ortaya koyduğumuzda karşılığını alabileceğimiz bir doneye ihtiyacımız var. İşin en başında iyi bir eğitime ihtiyaç var. Bu bir yola çıkış ve yolun sonunda aynı hedefe ulaşma bilinci olması gerekiyor."

Çalıştaya ayrıca CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, ilçe belediye başkanları ve vekilleri, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile otel yöneticileri katıldı.
Zeynep BARUTCU-İHA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.