Samsun'da Cumhur İttifakı'nın milletvekilleri ve il başkanları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 54 TL olarak açıkladığı fındık fiyatı ile üreticinin enflasyona ezdirilmediğini söyledi. Millet İttifakı milletvekilleri ve il başkanları ise açıklanan fiyatın düşük olduğunu dile getirerek, eleştirilerde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, CHP Milletvekili Kemal Zeybek, İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar, AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu, CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, MHP İl Başkanı Abdullah Karapıçak, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy ve Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şen, 54 lira olarak açıklanan fındık taban fiyatını Samsun Medya Grubu'na değerlendirdiler. 

'ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem KARASLAN: Fındık Samsun ve Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından biri. Alan destekli fındığın kilogram fiyatı mazot ve gübre destekleriyle 54 lira olarak belirlendi. Hasat mevsiminin bereketli geçmesini, kararın Karadeniz Bölgemize ve tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ordu'da açıklanan fındık alım fiyatlarıyla, fındık üreticilerimiz de enflasyona ezdirilmemiş, hemşehrilerimizin ve tüm üreticilerin yüzü gülmüştür. Fındık fiyatlarıyla ilgili Cumhurbaşkanımızın açıklaması, fındık fiyatları üzerinden siyaset yapmaya çalışanlara verilmiş net bir yanıt olmakla birlikte üreticilerimizin emeklerinin karşılığının verilmesi hususunda sahip olduğumuz hassasiyetin en somut göstergelerinden biri olmuştur. Fındık üretiminde Samsun Türkiye ikincisidir. Üreticilerimizin en büyük beklentisi, hasat zamanından önce fiyatların belirlenmesiydi. Bu beklenti doğrultusunda fındık daha dalındayken fiyatların açıklanması üreticilerimizi sevindirmiştir. Devletimiz, fındıkta beklentiler doğrultusunda gerekeni yapmıştır. Samsun’umuz başta olmak üzere Karadeniz Bölgemizdeki tüm fındık üreticilerimizi memnun eden karar dolayısıyla Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz.

'DÜŞÜK FİYAT AÇIKLANDI'

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan USTA: Fındık dolar üzerinden ihraç edilen bir ürün. En az 4 dolar fiyat verilmeliydi. Bu hesaba göre fındığın alım fiyatı 72 lira olması gerekirdi. Ama hükümet verdiği 54 TL fiyat ile, 3 dolar olarak fındığı açıkladı. Burada 1 dolar ise ihracatçı şirketlerin cebine konuldu. Yani üreticinin kazanması gereken 500 milyon dolar İtalyan firması ve diğer şirketlere bırakıldı. Düşük fiyat açıklandı. Bu işin kaymağını İtalyanlar yiyecek.

'ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN'

AK Parti Samsun Milletvekili, Orhan KIRCALI: Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 54 TL olarak açıkladığı fındığın kilogram fiyatı hemşehrilerimize ve ülkemize hayırlı olsun.

'75 LİRANIN ALTINDA OLMAMALIYDI'

CHP Samsun Milletvekili Kemal ZEYBEK: 2020 yılında fındık fiyatı eylül ayında açıklandı. Yeni fiyat ise Ağustos ayı başında. Dolar şu an 18 lira. 2020 yılında o günkü koşullarda doların 20-22 TL olduğu düşünüldüğünde fındık fiyatı şuanda 2 bin 500 dolarlarda açıklanmış oldu. Fındığın tonunun 4 bin dolar olması gerektiğini defalarca söyledik. Bugünkü enflasyon ve kur fiyatlarına baktığımız zaman fındık taban fiyatının bugün 75 TL'nin altında olmaması gerekiyordu. Üretici açıklanan 54 TL fiyat ile memnun olamaz. Geçen yıl tarım içisinin yevmiyesi 150-200 TL arasındaydı. Bugün 350-400 TL arası. Yevmiyeli çalışan bulmak çok zor. Fındığa atılan gübre geçen yıl tonu 4 bin TL civarındaydı şuan aynı gübrenin tonu 17 bin lira. Yani yüzde 300 oranında artış var. Fındık fiyatı geçen yıl 26,5 TL idi. Bu sene 54 lira olarak açıklandı. Açıklanan rakam üreticiyi bu ekonomik koşullarda tatmin etmeyecektir.

iyi-parti-milletvekili-bedri-yasar-3-ayda-ne-degisti-1637761530

'54 LİRA HAYAL KIRIKLIĞI'

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR: Gerek daha önce Meclis'te gerek basın toplantılarında yaptığımız konuşmalarda ve Genel Başkanımız Meral Akşener'în Karadeniz ziyaretinde, fındığın en az 74 lira olması gerektiğini söylemiştik. Dolayısıyla 54 lira olarak açıklanan fiyat bizim için hayal kırıklığıdır. Bugün 54 lira ile üreticinin maliyetlerin içinden çıkması mümkün değildir. Gelecek günlerde de bunu izleyeceğiz. 

'BEKLENTİLERİ KARŞILAR'

AK Parti Samsun İl Başkanı Av. Ersan AKSU: Samsun rekoltede Türkiye'de 2. sırada. Üretici 45-50 lira fiyat bekliyordu. Cumhurbaşkanımız 54 lira olarak açıkladı. Bu rakam beklentileri karsilayacak bir rakam. Üreticilerimize hayırlı olsun.

ÜRETİCİ GÜLDÜRÜLMEDİ

CHP Samsun İl Başkanı Fatih TÜRKEL: Beklentimiz, maliyetler, işçilik ve ilaç paraları düşünüldüğünde 70 liranın altında olmamasıydı. 54 lira özellikle dünyanın fındık rezervi ve en büyük fındık üreticisi olan Türk fındığına biçilmiş bana göre acımazsızca bir fiyattır. Şu an sadece iç fındık, iç piyasada 150 TL'ye satılıyor. 150 fire verir, bu 75-80 lira civarıdır. Dolayısıyla yine üretici güldürülmemiştir. Öyle ki Ferrero'nun, Alman ve İtalyanların talimatlarına uyulmuş. Fındığı biz üretiyoruz. Parayı Almanlar ve İtalyanlar kazanıyor. Görülen o. 54 lira açıklanan Türk fındığı Almanya'da 400 TL'ye Türkiye'de kavrulmuş halde 150 TL'ye satılıyor. Açıklanan fındık fiyatı, üreticiyi değil Almanya'da ve İtalya'daki fındık alıcılarını sevindirmişti.

'ERDOĞAN ÜRETİCİYİ EZDİRMEDİ'

MHP Samsun İl Başkanı Abdullah KARAPIÇAK: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Erdoğan açıkladığı 54 liralık fiyat üreticiler olumlu karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan üreticiyi enflasyona ezdirmedi.

'TEKELLERİN ELİNE BIRAKILDI'

İYİ Parti İl Başkanı Hasan AKSOY: Açıklanan rakam makul değil. Fındık üreticisinin girdi maliyetleri çok arttı. Toplama ve işçi maliyetleri arttı. Piyasa açıklanan 54 TL'nin altında alım yapacaktır. Fındık üreticileri mağdur edilmiştir. Genel başkanımızın açıkladığı 74 lira fiyatı beklerdik ama 54 TL olarak açıklandı. Bu rakam ile üreticiyi fındık şirketlerinin eline bıraktılar. Rakam tatmin edici değil. Fındık üreticisi mağdur edilmiş, tekellerin eline bırakılmıştır.

EN AZ 60 LİRA OLMALIYDI 

Saadet Partisi İl Başkanı Salih ŞEN: Fındık fiyatlarının en az 60 lira olarak açıklanması gerekirdi. Yapacak bir şey yok ama yeterli değil. Çünkü üreticiler cidden zor durumdalar. Belki 54 lira olarak açıklanan taban fiyatı kabul edenler olacaktır ama seçime dönük yeni vaatler yapabilirler. Yaparlarsa belki gönüllerini almış olurlar. Ben 60 lira olmasını hem kendim hem de partim adına tavsiye ederim" dedi.

Haydar ÖZTÜRK-Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.