Hayata Anlam Katanlar Derneği Başkanı Murat Değirmenci, Samsun'da yabancı uyrukluların azalmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Suriye'nin kuzey tarafında yapmış olduğu koruma ve kollama faaliyetleri, yerleşim alanlarının yenilenmesiyle birlikte Suriyeliler de belli bir geri dönüş var" dedi.

SAYIDA CİDDİ BİR AZALMA VAR 

Samsun Medya Grubu'na Samsun'da yabancı uyrukluların azalmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Değirmenci, "Göç İdaresi Genel Başkanlığı'nın politikasında bir değişme var. Şehrimizde turistik vizeyle kalanlar vardı. Aslında bu tüm Türkiye'de var. Bunların iptal edilmesiyle birlikte bir azalma söz konusu. Yine Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Suriye'nin kuzey tarafında yapmış olduğu koruma ve kollama faaliyetleri, yerleşim alanlarının yenilenmesiyle birlikte Suriyeliler de belli bir geri dönüş var. Ciddi oranda Samsun'da dahil olmak üzere tüm Türkiye'de bir gerileme görmeye devam ediyoruz. Türkiye'deki sayı ortalama 5 milyon civarına düşmüş konumda. Samsun'da geçici koruma dediğimiz Suriyelilerin rakamı 10 binin altında, yine uluslararası koruma dediğimiz ise 10 binin altına düşmüş durumda. İkametgahı olanlar ise 15 binin altında. Sayı bu vakitten sonra azalmaya devam edecek gibi görünüyor" dedi.

"DİREKT VATANDAŞLIK ALINMIYOR"

Suriye uyruklu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alma konusuna da değinen Değirmenci şunları söyledi:  "Suriyeliler direkt vatandaşlık alamıyor. Geçici koruma kapsamı dediğimiz Suriye Arap Cumhuriyeti uyruklu kişilerin herhangi bir vatandaşlık yetkisi yok. Yeni doğan çocuklara da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiyor. Sadece İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı bir sayı var. Orda da mutlaka bir özel durumun olması lazım. Eğitimli, tecrübeli, profesör, doktor gibi 20 bin civarında çok az bir sayının vatandaşlığa özel bir şekilde geçmişliği var. Bu da çok uzun bir prosedür. Rakamlara baktığımızda 3 milyon civarında bir rakamın sadece 20 bin civarının vatandaşlığa geçtiğini görmekteyiz. Bu durumda sadece özel bir neden olursa alınabileceğini görüyoruz."
 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.