Samsun 3. İdare Mahkmesi'nce oluşturulan bilirkişi heyeti, Çarşamba ilçesindeki biyokütle enerji santrali, tarım arazileri ve ırmakta incelemelerde bulunurken, vatandaşların şikayetlerini dinledi. Santral önünde toplanan çevreciler de Çarşamba Ovası'nın kurtarılması
gerektiği görüşünü savundular.

BÖLGE SAKİNLERİNİ DİNLEDİLER

Türkiye'nin en verimli ovalarından biri olan ve 'tarımsal SİT alanı' statüsünde bulunan Çarşamba Ovası'na kurulan Biyokütle Enerji Santrali (BES) ile ilgili verilen hukuk savaşında Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin 4. kez keşif kararı vermesi üzerine görevlendirilen 9 kişilik bilirkişi heyeti tesis ve çevresinde incelemelerde bulundu. Davacılar ve avukatlar, bilirkişi heyetine santralin bölgeye verdiği zararla ilgili belgeler sundu. Heyet, santral ve depolama alanı ile tesisin deşarj yaptığı Abdal Irmağı'nda araştırma yaptı. Bölgedeki tarım alanları ile besi çiftlikleri ziyaret edildi, bölge sakinlerinin şikayetleri dinlendi. 
Keşif sırasında davacılar ve avukatları, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, CHP İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar, çevreciler ile bölge sakinleri bilirkişi heyetinin incelemeleri sırasında alanda hazır bulundu. 

OAVNIN KURTARILMASI DAVASI

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, söz konusu davaya Türkiye'nin sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Bu tesis için  2020 yılından beri mücadelemizi yürütüyoruz. Bu tesis günde 638 ton biyokütle yakıyor. Sadece orman, ağaç, bitkisel atıklar değil; sanayi arıtma çamurları, eski araba lastikleri de biyokütle sayılıyor. Bu tesisin güne 38 ton kül çıkardığını biliyoruz. Yakın bölgedeki ormanların hızla yasal kesim izinleriyle tüketildiğini, sahadaki yakın civardaki sap, saman, ağaçların burayı beslemeye yetmeyeceğini defalarca söyledik. Bu alan maalesef bu tür kirletici sanayi tesislerine terk edilmek üzere. Bu dava sadece biyokütle enerji santrali davası değil, Çarşamba Ovası'nın korunması davasıdır. Bu dava Çarşamba Ovası'nın kurtarılması davasıdır. Türkiye'nin bu davaya sahip çıkması lazım" dedi.

MOBİL SANTRALİ HATIRLATTI

CHP İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar da, bu tür santrallerin Çarşamba Ovası gibi değerli tarım alanlarının içinde olmaması gerektiğini belirterek, "Bundan dolayı da davalar açılıyor ve bizlerde demokratik kitle örgütleri olarak bu santrallerin ovamıza kurulmaması için gereken mücadeleleri veriyoruz. Bundan önce de Samsun halkı Tekkeköy ilçesinde kurulan mobil santrale karşı da duyarlıydı. Yürütülen mücadele 8 yıl sonra başarıyla sonuçlanarak santralin kapatılması sağlandı. Bugün de aynı yolda ilerliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kanal S Ana Haber 29 Nisan Pazartesi Kanal S Ana Haber 29 Nisan Pazartesi

"TESPİT EDİLMESİNİ İSTEDİK" 

Davacıların avukatı Serpil Dönmez ise şunları söyledi: "4. kez keşif incelemesi için bilirkişi heyetimiz ile Çarşamba Ovası'nın orta yerine yapılan biyokütle enerji santrali projesi sahalarına intikal ettik. Daha evvel iki kez Samsun 3. İdare Mahkemesi'nce davamız haklı görülmüştü ve kabul edilmişti ancak şaibeli biçimde henüz hakimlerce imzalanmamış başka bir karar dayanak gösterilerek 6 gün içerisinde dosya Danıştay’da bozularak dönmüştü. Akabinde 3. kez keşif yapılmış, keşif heyetinde oy çokluğu ile 'ÇED gerekli değildir' denilmiş ve davamız oy birliğiyle değil çokluğu ile reddilmişti. Ancak bizler de hem dava dilekçemizde hem de keşifte çevre ve halk sağlığındaki bozulmalara ilişkin iddialarımız değerlendirilmediğinden kararı temyiz etmiştik. Temyiz iddialarımız kabul edilerek; Danıştay çevre ve halk sağlığı yönünden inceleme yapılmadığından bahisle kararı bozmuştu. Bizler bu santralin çevre, halk sağlığı, su kaynakları ve hayvancılığa olan etkilerinin uzun vadede zararlarının tespitini bilirkişilerden istedik."

Çevreciler ve davacılar da, biyokütle enerji santralini Çarşamba Ovası'nda istemediklerini dile getirerek, yanlıştan bir önce dönülmesini istediler.

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.