Büyükşehir Belediyesi, yürütmeyi durdurma kararının ardından Saathane Meydanı'nda kamulaştırma yapabilmek için, Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi hakimliğine başvurdu. Esnaf ise gelen dava tebligatlarına karşı 'yürütmeyi durdurma' istemi ile yine, yeniden karşı dava açtı.

HUKUK MÜCADELESİ YENİDEN BAŞLADI

Saathane Meydanı'ndaki kamulaştırma davasının ilkini 'yürütmeyi durdurma' kararı ile kazanan esnaf, ikinci kez hukuk mücadelesini başlatarak, mağdur olacakları gerekçesi ile meydanda yapılacak kamulaştırmaya engel olmayı amaçlıyor. Samsun Medya Grubu'na açıklamalarda bulunan Saathane Meydanı esnafı ikinci kez açılan kamulaştırma davası için şöyle konuştu:

'ARTIK BİZİ YORDU'

Recep ÇAKIR: Altı ay önce kamulaştırma davası açılmıştı. Bu davada yürütmeyi durdurma kararı alındı. Şimdi yeniden tekrar dava açıldı. Yerimizi almaya çalışıyorlar. Ekonomik olarak sıkıntıların yaşandığı bu süreçte mahkemelere yaptığımız masraflar bizi artık yordu. 3. kuşak olarak ben burada esnaflık yapıyorum. Yapılacak kamulaştırma ile benim 300 metrekare kullanım alanı olan yerim 85 metrekareye düşürülecek. Tekrar karşı dava açtık.

'BİZİ MAĞDUR ETMESİNLER'

Cihan TORUN: Yıkıldı, yıkılacak derken, iki yıldan beri mağdur durumdayız. Ekonomi de bozuk durumda. Reisimizin dediği gibi 2023'ün Şubat ayından sonra ekonomi düzelecek. Biz de işte o zaman iş yerlerimiz için hayırlısını olmasını dileriz. Bizi mağdur etmesinler. Mahkemelerle artık uğraşmak istemiyoruz ama belediye yeniden dava açtığı için biz de dava açtık.

'ANLAŞARAK ÇÖZÜLSÜN'

Mehmet KILIÇ: Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Belediye başkanımızın hasta olduğunu duyduk, kendisine geçmiş olsun diyoruz ama buraya yeniden dava açması yanlış. Biz de tekrar dava açacağız. Avukatlar yüksek paralar istiyor. İşlerimizin durumu belli. Saathane bomboş. Mağduruz. Esnaf ile bu sorunu anlaşarak çözmesini istiyorum.

'ÇÖZÜM BEKLİYORUZ'

Mahmut DÖNMEZ: Burada ofisimiz var. Bizim binamız 4 katlı,. Belediye yapmış olduğu imar plan değişikliği ile bizim kat sayımızı iki kata düşürdü. İki katımız için kamulaştırma yoluna gitmek istiyor. Bizde bunun için iptal davası açtık ve kazandık. Ama buna rağmen belediye yeniden buraları kamulaştırmak istiyor. Ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılar belli. Bu meselenin aciliyeti bize göre yok. Buradaki esnafı mağdur etmesinler. Esnaf zaten sıkıntılı. Çözüm bekliyoruz.

'ONLAR AÇINCA BİZ DE AÇTIK'

Burak GENÇTÜRK: Belediyenin açtığı kamulaştırma davasına yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ama belediye ilk mahkemeyi kazanmamaza rağmen yine tekrar dava açtı. Biz de tekrar kamulaştırmanın iptal edilmesi için karşı dava açtık.

'ZARARIMIZ KARŞILANMIYOR'

Hasan KARATAŞ: Açtığımız davayı kazandık. Esnaf olarak burada zor durumdayız. Dava açıyor, biz davayı kazanıyoruz, ama tekrar dava açılıyor. Biz buranın yıkılmasına karşı değiliz. Zararımız karşılanmıyor. Bu durum bizi mağdur edecek. Biz mağdur edilmeyelim diyoruz. Ama belediye bu konuda bize bir çıkış yolu göstermiyor. 

'BU KÜLFETİN ALTINDAN KALKAMAYIZ'

Kurtaran KARACA: Yıllardır buradayız. Bir yıl önce belediye bize dava açtı. Buraları yıkıp, yapmak için. Bu süreç içinde bizde karşı dava açtık. Bu davayı biz kazandık. Belediye böyle yerlerde işletme sahibi değildir. Belediye hizmet amacı ile yapılan yerler üzerinde durabilir. Saathane Meydanı'nda sağlıklı bir proje yapılmış olsa buna bütün esnaf katılır. Ama bizim bu külfetin altından kalkmamız mümkün değil.

Haydar ÖZTÜRK-Umut Can EREN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.