Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkaya, aşı sonrası kol ağrısı ve lenf bezi şişliği şikayetleri ile hastaneye başvuran kadınlarda yapılan taramada, çok sayıda kadında memede kitle tespit ettiklerini belirterek, kovid aşının böylelikle bir faydasının daha ortaya çıktığını söyledi. 

23-ÖZKAYA (2)

OLUMLU YANSIMALARI OLDU

Özkaya, aşıların kadınlarda meme kanseri öncesi erken tanının konulması ile ilgili olumlu bir yansımasının olduğunu belirterek "Aşılar bir nevi meme kanserinde erken tanının konulmasına yol açtı. Kovid aşıları ile oluşan kol ağrısı ve lenf bezi şişlikleri nedeniyle hastaneye giden kadınlarda, bu sayede meme taraması da yapıldı. Yapılan taramalarda ise kitle tespit edildi. Bu sayede meme kanseri öncesi erken tanı ve erken tedavi başlatıldı. Aşılar dolaylı olarak kadınlarda memede bulunan kitlelerin bulunmasını da sağladı" dedi.

'BİRÇOK HASTALIĞI ERKEN BELİRLEDİK'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Özellikle genç kadınlarda aşı sonrası kol ağrısı ve lenf bezi şişmesi nedeniyle doktora başvuranlarda, aşıyla ilgisi olmayan memede lezyonlar ve kitleler saptanmaya başladı. Yani aşı ve hastalık nedeniyle doktora gelen kadınlarda erken dönemde, meme de kitle ve diğer hastalıkları görmeye başladık. Kanser ve tarama nedeni ile davet ettiğimiz ama bir türlü gelmeyen vatandaşlarda, aşı ve hastalık sayesinde bir nevi tarama yapma imkanı bulduk. Bu da pek çok hastalığa erken tanı koymamızı sağladı. Aşının böyle de bir olumlu etkisi olduğunu gözlemledik. Diğer yandan Kovid hastalığına yakalanıp bu hastalıktan korkarak doktora giden hastalarda yapılan tetkiklerde de, erken evrede akciğer kanserleri saptandı. Bu sayede pek çok hastalığı erken belirledik. Ancak Kovid hastalığından korkup iki yıl hastaneden uzak duranlar testlerin ve yasakların sona ermesi ile şimdi doktorlara gelmeye başladılar. Bu kişilerde ise mevcut hastalıkların ilerlediğini gördük."

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.