OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, küresel ısınma sonrasında mevsimsel hava olayları ve tarımsal alanlardaki sorunlar ile ilgili Samsun Medya Grubu'na özel açıklamalarda bulundu.

Kış aylarının ilkbahar dönemine kaydığını ifade eden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Küresl ısınmadan dolayı yağış sicimi değişti. Yağış miktarları değişti ve mevsimlerin kaymasıyla karşı karşıya kaldık. Herkesin hissettiği gibi kış ayı 2 ay kaydı. Şu anda sevindiğimiz yağış almaya başladık. Şubat ve mart ayında da umarım gerekli yağış miktarını alırız. İnşallah kar gerekli şekilde yağar ve yer altı sularımızı besler. Böylece riskimiz azalır. Ama geçtiğimiz 3 ile 5 aylık dönemde ciddi anlamda bir kış kuraklığı yaşadık ve mevsim kuraklığı oldu. Kış, ilkbahara doğru kaydı. Özellikle Karadeniz olarak söylüyorum. Şubat ve Mart aylarının biraz daha sert geçmesini hem umut ediyoruz hem de endişe ediyoruz" dedi.

KIZILIRMAK DELTASI KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYA

Sulak alanların ve özellikle Kızılırmak Deltası'nın kuraklıkla karşı karşıya kaldığını söyleyen Prof. Dr. Demir, şunları belirtti:

"Havadaki değişiklik tarımsal ekim ile dikim periyodunu etkiliyor. Bu doğal etkileşim bizim hayatımızı da etkiledi. Bu etki Samsun gibi önemli bir tarım ovasında ve sulak alanları olan şehrimizde riskli oldu. Sulak alanlarımız risk altında girmeye başladı. Örnek verecek olursak Kızılırmak Deltası, ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyadır. Kar ve yağış olmadığı zaman su seviyesi orada ciddi anlamda düştü. Kuş ve yaban hayatı floramızı etkilemeye başladı. Aynı zamanda yeraltı sularımızı da etkiledi. Samsunlular olarak bu süreci derin yaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde ki yağışlarla umarım düşük seviyelerden kurtuluruz.  Sıkıntılı sürek inşallah minimuma iner" diye konuştu.

Haber Kaynak: Hakan AKGÜN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.