Samsun'da 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek TEKNOFEST etkinliği öncesi otel fiyatları 5-6 kat artarken, 16 bin liraya da oda satıldığı görüldü.

Samsun'da yapılacak TEKNFES öncesinde, Samsun'a gelecek vatandaşlar, otellerdeki konaklama ücretleri karşısında adeta şok yaşadı. Otellerde günlük konaklama ücretleri TEKNOFEST'in başlayacağı 30-31 Ağustos 2 bin 500 lira ile 16 bin lira arasında fiyatlandı. TEKNOFEST öncesi günlük konaklama ücreti en düşük 422 lira ile bin lira arasında olan otellerin fiyatları 5-6 kat artırması tepkilere yol açtı.

'ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞU KESMEK'

İl Kültür Müdürü Adnan İpekdal,  Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, TEKNOFEST nedeniyle otellerde fiyatların fahiş oranda artış göstermesine "Bu davranış altın yumurtalayan tavuğu kesmek gibi olur. TEKNOFEST, Samsun'un tanıtımı açısından belki de bundan sonra yıllarca elimize geçiremeyeceğimiz büyük bir fırsat. Ama bu fırsatı iyi değerlendirmek sadece turizimcilerin değil, her bir Samsunlunun önemli görevlerinden biridir. TEKNOFEST nedeniyle bütün otellerimizin rezarvasyonu yüzde 100 kapasiteye ulaştı. Talep artınca fiyatın yükselmesi kısmen doğal karşılanabilir ama bunun fahiş rakamlara çekilmesi belki 3-5 günlük rahatlatabilir ama bu fırsatçılık olarak değerlendirilir. Bu altın yumurtlayan tavuğu kesmek gibi olur. Fırsatları değerlendirelim ama bunu fırsatçılığa dönüştürmeyelim" dedi.

MAKUL OLUN ÇAĞRISI

TEKNOFEST için Samsun'a gelecek olan misafirlerin fırsatçılık sebebi ile fahiş fiyatlara muhatap olduğunu gördüklerini kaydeden İpekdal, bu durumun Samsun'un imajı açısından olumsuz sonuçlara neden olabileceğini kaydederek, otelcileri fiyatlar konusunda makul olmaya çağırdı.

'ARZ TALEP DENGESİ BOZULDU'

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu üyesi Murat Toktaş da SMG'ye yaptığı açıklamada, arz telep dengesinin bozulduğunu kaydederek, özel günler ve durumlarda otellerin fiyatlarını yükseltmesinin normal bir durum olduğunu ifade etti. Toktaş, Samsun'da 6 ay önce otel fiyatlarının normal seviyede olduğunu ancak TEKNOFEST nedeniyle konaklama ücretlerinde artış yaşandığını kaydederek, "Özel gün ve durumlarda fiyatlar değişiyor. Samsun'da TEKNOFEST nedeniyle fiyatlarda artış oldu. Ancak bu artışın diğer illerde yapılan emsal etkinliklere göre fazla mı, az mı olduğuna da bakmak gerekir. Örneğin Gaziantep'te düzenlenen TEKNOFEST etkinliklerinde otellerin gecelik ücretleri 150 dolardı" dedi.

YASAL AMA ETİK DEĞİL

Turizmci İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Öztürk ise Samsun Medya Grubu'na konuyla ilgili olarak, şu açıklamayı yaptı:
"Oteller yıl başlarında bakanlığa maksimum oda fiyatlarını bildirir. Maksimum verdiği fiyatların üzerine çıkamaz. Çıkarsa cezai işlem uygulanır. Oteller bunu bildiği için fiyatı yüksek tuttular. Bunun bir yaptırımı olmaz. Bu fiyatlar çok fahiş biraz da fırsatçılığa giriyor. Yapılan yasal ama etik değil. Biraz daha duyarlı olunmalı. Samsun'a şehir dışından çok sayıda misafir gelecek. Bu noktada olumsuz bir tablo oluşmasını istemeyiz." 

Haydar ÖZTÜRK-Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.