Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde kurulan Engiz Kadın Kooperatifi'nin 9 üyesi, varlarını yoklarını ortaya koyarak üretim yapıyor. İmece usulüyle bir çok alanda üretim yapan kadınlar, daha çok kesime ulaşmak istiyor.

FARKLI ALANLARDA ÜRETİM

Samsun Valiliği koordinesinde, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda stant açan Engiz Kadın Kooperatifi, el emeğiyle yaptıkları ürünlerini sergileyerek, tanıtma fırsatı yakaladı. Kanal S mikrofonlarına yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Engiz Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Nur Kaya Bolat, "Kooperatifimizde dokuz kadın üyemiz var. 9 farklı alanımız var. Her kadınımız farklı alanlarda üretim yapıyor. Sıcak cam işleme atölyemizde objeler yapılıyor. Engiz çileği yetiştiricimiz var. O da çilek ve bahçesinde üretim yapıyor. Bal yetiştiricimiz, arıcımız var. Hep birlikte turşu, erişte tarhana yapıyoruz. Tıbbi aromatik bitkilerimiz var. Bitki yetiştirici üyemiz var. Doğal salep yetiştiriyoruz. Onun haricinde kekik, sumak tıbbi nane, ıhlamur ve benzeri baharatları ya da tıbbi aromatik bitkileri de yetiştiriyoruz. Tablolar, objeler, hediyelik eşyalar yapıyoruz. Geleneksel el sanatlarından kanaviçe işleme, çanta, aksesuar, kolye üretiyoruz. Butik çikolata işine gireceğiz." dedi. 

DAHA ÇOK TANINMAK İSTİYORLAR

Yeni kuruldukları için bilinirliklerini artırmaya çalıştıklarını dile getiren Bolat, "Satışlarımızda sıkıntı oluyor. Henüz daha çok yeni olduğumuz için reklam kısmında biraz sıkıntımız var. Yakın çevremizde tanınmaya, bilinmeye başladık ama zamanla şehir dışına ya da internet satışlarına başladığımız zaman biraz daha geniş müşteri portföyüne ihtiyacımız olacak" diye konuştu. 

HER ZAMAN YANIMIZDALAR

19 Mayıs Kaymakamlığı ve 19 Mayıs Belediyesi'nin kendilerine her zaman destek olduklarını dile getiren Bolat, "Yetkililerimize bir taleple gittiğimizde hiç olumsuz cevap almadık. Kooperatifimizin merkezini Sayın Osman Topaloğlu başkanımız bize tahsis etti. Ama bazen prosedürler bizi zorluyor. İzinleri alırken süreç yavaş işliyor. Üretim yapıyoruz ama bunun çok sıkı şartlara bağlanması ya da çok detaylara girilmesi bizi biraz yavaşlatıyor Süreç uzadıkça biraz motivasyon düşüyor. Böyle bir sıkıntı var. Onun haricinde  bir eksiklik ya da herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmıyoruz" şeklinde konuştu. 

İMECE USULÜ ÇALIŞMA

İmece usulü çalıştıklarını kaydeden Bolat şunları söyledi: "Herkes elinden ne geliyorsa onu ortaya koyuyor. Yeri geldiğinde maddi olarak da destek oluyoruz. Malzeme alınacağı zaman para koyuyoruz. Hep beraber alıyoruz. Ya da bir ürün yapılacağı zaman hep beraber toplanıp yapıyoruz. Emeğimizi de, ihtiyaç olduğunda maddiyatı da ortaya koyuyoruz. Bahçesi olan, meyvesini, bitkisini, sebzesini ortaya koyuyor. Onların işlemesini beraber yapıyoruz. Mutlaka kazanç sağlama yönünde bir beklentimiz var. Bu iş gerçekten gönül işi."

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı da kutlayan Bolat, "Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutluyorum. Cumhuriyeti bize armağan eden, Cumhuriyetin ilanına giden süreçte emek veren, canını ortaya koyan, şehitlerimize bütün zamanın ileri gelenlerine ve başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle anıyoruz hepsinin ruhu şad olsun" ifadelerini kullandı.  

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.