Enflasyon ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu "Süreci doğru okur, fırsatları doğru değerlendirirseniz bu zor günlerden güçlenerek çıkarız" derken, TÜRKONFED Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Emin Bahri Uğurlu ise konuya hep berlikte çözüm getirilmeli gerektiğini söyledi.

DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDULAR

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 61'e ulaşırken, bunun yansımasını geçtiğimiz hafta elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza yapılan yüzde 44'lük zamla yaşandı. Artışa ilişkin değelendirmede bulunan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, elektrik ve doğalgaz gibi üretimde çok belirleyici etken olan enerji girdilerindeki düzensiz artışın, sanayicinin maliyet hesabı yapmasını engellediğini belirtirken, "Süreci doğru okur, fırsatları doğru değerlendirirseniz bu zor günlerden güçlenerek çıkarız" dedi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Emin Bahri Uğurlu ise, iktidarın bir an önce köklü reformlar yapması gerektiğini savundu.

05-iş (2).JPG

'SAVAŞ KARAMSARLIĞA İTİYOR'

Tüm dünyada üretim maliyetlerinin giderek artığına dikkat çeken Murzioğlu, "Üretim yapmak için ihtiyaç duyduğumuz ithalat kalemleri olan ara girdi ve yatırım malı ithalatı, ülkemiz ithalatının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bununla birlikte elektrik ve doğalgaz gibi üretimde çok belirleyici etken olan enerji girdilerindeki düzensiz artış, sanayicinin maliyet hesabı yapmasını engelliyor. Piyasada fiyatlar bağlamında belirsizlik meydana geliyor. Bu da nihai tüketicide panik alışverişi yaratıyor. Tüm bunlar zincirin tamamlayıcı birer halkası. Üretici doğru fiyatlamayı uzun vadeli yapabilirse, piyasada belli bir düzeyde dengede oturacaktır. Maalesef içinde bulunduğumuz konjonktür ve yanı başımızdaki iki komşu ülkenin savaşı karamsarlığa itebiliyor. Ancak hep söylediğim gibi süreci doğru okur, fırsatları doğru değerlendirirseniz bu zor günlerden güçlenerek çıkarız. Ülkemizin insanlık adına endişe verici bu süreçte ne kadar stratejik bir konumda olduğunu birlikte görüyoruz, tüm dünya görüyor. Dolayısıyla bu zor günleri aşacağımıza inanıyorum" dedi.

05-iş (3).JPG

'KÖKLÜ BİR REFORM ŞART'

Enflasyonun, iktisatın el kemiği olduğunu ifade eden TÜRKONFED Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Emin Bahri Uğurlu, "Ha kansere yakalanmışsın, ha enflasyona. Bu durmak bilmeyen zamlar da ondan zaten. Yapılan zamların altından kalkamaz hale geldik. Bunun üzerine zamlar hala devam ediyor. Bu durum işsizlik rakamlarının da artacağını gösteriyor. İktidarın bir an önce köklü reformlar yapması gerekiyor. Diğer taraftan Rusya ve Ukrayna'daki yangının sancılarını da yaşamaya başladık. İktidar, muhalefet değil, hep beraber çözüm getirilmelidir" şeklinde konuştu.

Ercan ÜSLÜ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.