Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi Memişoğlu ve Kurupelit Marina Dayanışması Sözcüsü Ecevit, 2 kez yürütmeyi durdurma kararı verilen cami ve otel projesi için  Büyükşehir Belediyesi'nin yeniden imar değişikliğine gidecek olması karşında bir kez daha yargıya başvuracaklarını söylediler.

500 İMZA TOPLANDI

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Kurupelit'te itfaiye ve düğün salonun olduğu bölgeye yapmayı planladığı ve 2 kez mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilen cami ve otel projesinin iptali için 500 imzalı dilekçe verildiği ve bunun için yeniden yargıya başvuracağı bildirildi. Mimarlar Odası Kent İzleme Komisyonu Üyesi İshak Memişoğlu, Kurupelit'te sosyal yaşamın bitirilmeye çalışıldığını belirterek, 3. dava için hazırlandıklarını söyledi. Kurupelit Marina Dayanışma Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit de bölge halkı ve esnaftan projenin iptal edilmesi için 500 imza topladıklarını belirterek, "Büyükşehir Belediyesi oradaki bu rantı bırakmak istemiyor. Biz de hukuk mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı

KANUN TANIMAZ DAVRANIŞLAR

Büyükşehir Belediyesi'nin kanun tanımaz davranışlarından vatandaşların rahatsız olduğunu öne süren Kurupelit Marina Dayanışması Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit,

"Defalarca bunun üzerine gidildi, karşılıklı olarak mahkemeye verildi. Büyükşehir Belediyesi, oradaki insanların rahat bir nefes alıp piknik yaptığı, oturduğu, sohbet ettiği, üniversite öğrencilerinin sosyalleşme alanı olarak kullandığı yerlerde, bir şekilde bitmez tükenmez bir rant kavgasını, inatlaşamaya dönüştürdü. Niye yapıyorlar, bilmiyoruz ama bu toplumsal barışı da etkiliyor. Yani orası sosyal bir çevre insanların bir şekilde kullandığı bir çevre, oluşmuş bir yapıya sahip ama bunu bozmak için maalesef Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Büyükşehir Belediyesi her yolu deniyor. İnsanlar da buna tepkilerini koyuyorlar. Görünenden çok daha büyük bir tepki var ama bir şekilde ikna olmayan bir Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız var" dedi.

HUKUK MÜCADELESİ SÜRECEK

Projeye itiraz etmek için kısa sürede 500 imza topladıklarını belirten Ecevit, şöyle sürdürdü:

"Bu imza sayısı çok daha fazla, orada oturup buna rıza gösteren kimse yok. Aslında bin 500 kişi var ama hızlıca toparlanan sayı 500. Mevcut projenin yapılacağı alanın, şu ana kadar oluşmuş bir sosyal çevresi var, bu çevrenin bozulmasından bahsediyoruz, insanların orada farklı yatırımları var, oradaki esnafın yatırımlarının yok olmasından bahsediyoruz. Orada yapılacak projenin faydası değil, o bölgeye zararı olacağını düşünüyoruz. Ve defalarca aynı zararı mahkemede düşünmüş olsa gerekki projeyi reddediyor, yapılmasın diyor ancak bir takım kapı arkasındaki küçük oynamalarla yeni projeymiş gibi tekrar tekrar gündeme getiriyorlar. Yani oradaki bu rantı bırakmak istemiyorlar. Biz de hukuk mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz."

CAMİ YANINDA ALKOLLÜ TESSİS OLUR MU?

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu da hukuk mücadelesinin adeta boks maçına dönüştüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Tabi bu olay adeta bir boks maçına dönüştü, yani rauntlar halinde ilerliyor. Halkın burada gelip vakit geçirebileceği sosyal donatı alanları, beslenmiş bir alan oluşmuş orada geçmişteki yine aynı Büyükşehir yönetimi tarafından. Ancak yeni gelen yönetim, şu anki mevcut yönetimi üstelenen Mustafa Demir başkanlığındaki yönetim nedense bu tür alanlara karşı ciddi anlamda bir reaksiyonları var. Onun ötesinde diğer bir çelişki, bu cami alanının hemen bir yanına siz turistik tesis koyuyorsunuz. Bu nasıl bir çelişki, ben anlayamadım. Yani turistik otel dediğiniz zaman turist gelecekse buraya eğer, alkol alacak. Dolayısıyla ibadethanelerin yanında bu tür alkollü tesislerin olabilmesi mümkün değil. O zaman siz bu yapıya nasıl bir turistik otel tanımlaması getiriyorsunuz, orada ciddi bir çelişki var. Açılan davalar neticesinde imar değişiklileri iptal edildi. Ve şimdi ocak ayında 3. hamle geldi. Orada mahkemenin iptal gerekçesi olarak gösterdiği bir sürü gerekçe var. O gerekçelerden bir tanesi, yeterli otopark alanı olmadığı idi cami için, orada bir otopark alanı oluşturdular yeni bir imar planıyla bize geldiler. Yeni bir yargı sürecinin önü de açıldı, 3. raunt başlamış oldu."

DAHA UYGUN YER BULUNABİLİRDİ

Büyükşehir Belediyesi'nin hukuku tanımadığını iddia eden Memişoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Cami bizim toplumumuz için bir sosyal donatı alanı. Ancak bu alanlar nüfusa göre belirleniyor. Atakum bölgesinde nüfusa göre, yeterli sayıda cami alanı olduğunu biliyoruz. Siz burada camiyi yerleştirdiğiniz anda oluşmuş olan sosyal yaşamın şekline de bir nebze müdahale etmiş oluyorsunuz. Bilindiği gibi o bölge eğlence merkezlerinin, alkollü mekanların olduğu bölge. İmar yönetmeliklerine göre ibadethanelerin belirli bir mesafesine saygı gereği bu tür eğlence merkezleri, alkollü mekanlar yapılamıyor. Dolayısıyla bunu buraya yerleştirdiğiniz anda, belki mevcut ruhsatlara dokunamazsınız ama yeni ruhsat talepleri reddedilecektir. Mevcut ruhsatların da yenilenmesi durumunda iptal edilecektir. Buradaki sosyal yaşam ortadan kaldırılacaktır. Vatandaşın büyük bir çoğunluğu burada böyle bir şey olmasını istemiyor. Camiyi daha uygun bir yere koyabilirsiniz.  Dolayısıyla bütün bu yönleriyle buradaki yapılan imar planları hukuka, kamu yararına aykırıdır."

Haber Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.