Samsun'un İlkadım ilçesindeki Seyit Kutbiddin Hazretleri Camii Haziresinde yatan Hatice Navkez Hanım'ın mezar taşında eşi Hafız Mehmet Efendi’nin hayatı ve görev hayatında yaşadıkları anlatılıyor.

MEZAR TAŞINDA SİYASİ HİKAYE 

Kanal S ekranlarında Tarihçi Sosyolog Emin Günaydın'ın sunduğu Sizin Şehriniz Sizin Tarihiniz programının konuğu Tarihçi Yazar Dr. Bilgehan Şahin oldu. Şahin, Sultan Abdülaziz'in Baş Mabeyncisi Hafız Mehmet Bey'in eşi Hatice Navkez Hanım'ın Samsun'da bulunan kabrinin mezar taşında yazan siyasi hikayeyi anlattı.

SGK Samsun heyetinden ziyaretler: "Farkındalık oluşturuluyor" SGK Samsun heyetinden ziyaretler: "Farkındalık oluşturuluyor"

"YAŞADIKLARI YAZILMIŞ"

Şahin, Hafız Mehmet Bey'e Sultan Abdülaziz döneminde padişahla halkın arasını düzenleyen kişi olan baş mabeyncilik görevi verildiğini belirterek, "Baş mabeynciler hafız ve sesi gür kişilerden seçilirdi. Kaynaklardan, Abdülaziz Han döneminde baş mabeynci olarak görev yapan Hafız Mehmet Bey'in eşi Hatice Navkez Hanım 1909 yılında vefat ettiğini biliyoruz. Hatice Navkez Hanım'ın mezar taşında ise Hafız Mehmet Bey'in yaşadıkları yazılmış" dedi.

"GÖZ HAPSİNDE TUTULMUŞ"

Şahin mezar taşında yazan hikayeyi şu şekilde özetledi: "Abdülaziz Han devrinden sonra gelen 2. Abdülhamit devrinin muhalifleri baskı ve zulüm devri dediler. O devirde kendisinin sürgün yediği anlaşılıyor. Kaynaklarda Hafız Mehmet Bey'in Antalya civarına sürüldüğü orada bir dağ evinde göz hapsinde bulunduğu anlatılıyor. 1908 senesinde 2. Meşrutiyet'in ilanının ardından kendisinin yaptığı bir çok müracaattan sonra yeni hükümet Hafız Mehmet Bey'e Samsun mutasarrıflığı yani günümüzün valiliği görevini vererek onu ödüllendirmiş."

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.