Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından bir firmaya ihale edilen Anakent İş Merkezi'nin yıkımı sürüyor. Çevredeki esnaf, Anakent İş Merkezi'nin yıkım işlemleriyle ilgili güvenlik önlemlerinin alınmadığını, etrafa yayılan toz bulutu ve molozlar nedeniyle zor durumda kaldıklarını belirterek, isyan etti. 

Samsun Medya Grubu'na yaşadıkları mağduriyeti dile getiren esnaf, şunları söyledi: 

"GÜVENLİK TEDBİRİ YOK"

Kemalettin GÜLER: İş güvenliği tamamiyle askıya alınmış vaziyette. Sadece vatandaş için değil, kendi çalışan personeli için de hiçbir güvenlik tedbiri almadan çalışıyorlar. Taşlar sıçrıyor. Aşırı derecede toz kalkıyor. Tozu önlemek için sulama araçları var fakat bazen çalıştırıyorlar, bazen çalıştırmıyorlar. Çevre bariyerleri yeterli değil. Yayalar içinde tehlikeli olacak şekilde taşlar düşüyor. Yaya ve araç trafiğine kapalı olması esnafa büyük bir mağduriyet yaşatıyor. Bir an önce yıkılıp, yolun açılması gerekiyor.  

"PERİŞAN DURUMDAYIZ"

Hasan KESKİN: Biz şu an gerçekten çok mağdur durumdayız. Yolları kestiler. Toz, toprak çok fazla. Islama yapılmıyor. Burada resmen taş, demir ayıklıyorlar ve beton kırıyorlar. Yıkım burada yapıldıysa, belediyenin herhangi bir boş alanına götürüp taşı, betonu orada kırabilirler. Çok perişanız. İş yapamıyoruz, ödemelerimiz var. Yetkililerin duyup buna bir çözüm bulunması lazım. Çarşının ortasında bu perişanlık olmaz. Böyle bir yıkım hiç görmedim, hiçbir tarafında güvenlik yok. Bu yüzden büyük facia, ölümler yaşanabilir.

"GEREKEN YAPILMALI"

Şükrü CÖMERT: Hiç memnun değiliz. Yolu kapattılar. 1 hafta dediler, 10 günü geçti. Çok toz oluyor. İşlerimiz azaldı. Sulama çalışmaları yetersiz. Güvenlik önlemleri yeterli değil. Güvenlikli bir yol açılıp yaya trafiği devam edebilir. Bir an önce gerekenin yapılmasını bekliyoruz.

"EKİP TECRÜBESİZ "

Ahmet ERKAN: Biz dükkanı her gün 15 defa siliyoruz. Yıkım ekibi tecrübesiz gibi geliyor. Burası toz bulutu haline geliyor, toz yutuyoruz her gün. Dükkanı her gün temizlemekten sıkıldık. Çünkü burada bizim işimizi aksatıyor. Müşteriler buradan geçmiyor, insanların buradan geçmesi sıkıntı oluyor. Biraz daha tecrübeli bir ekip olmasını dilerdik. Burası Samsun'un merkezi ama biz böyle bir tecrübesizlikle karşı karşıyayız. Çok mağduruz. Belediyenin buraya önlem almasını istiyoruz. Sulama olması bile tozları aşağı çeker. Böyle bir yıkım görmedik. İş güvenliği yok. İlk yıkımda yaralanma olmadığı için şükrettik. Birileri yaralanmadan, buna bir önlem alınması lazım.   

"İLETİŞİM YOLLARI KAPALI"

Celal ARLI: Burada yıkım ilk başladığı zaman, güvenliğin yeterli olduğu söylendi. Böyle dağınık çalışılacağını düşünmemiştik. Sulama çalışması yetersiz, çok toz var. Yıkım esnasında binalar sallanıyor, kendimizi o açıdan da riskli görüyoruz. Büyük parçalar yıkılırken haber bile verilmiyor, toz bulutu havaya kalktıktan sonra haberimiz oluyor. Müşteri doğru düzgün gelip gitmiyor. Esnaf olarak belediyeden talepte bulunduk. Bir araya gelip randevu istedik, verilmedi. Burası milyonluk bir proje. Buradaki esnafın mağduriyetini gidermeli. Belediyeye iletişim yolları kapalı. Şehir içinde olduğu için yeterli önlemin alınabileceğini düşünmüyorum. Dükkanı sabah açıyoruz, bina sallanmaya başlıyor. Açık gibi görünüyor ama aslında ticari olarak kapalıyız. 

"TOZDAN NEFES ALAMIYORUZ"

Hasan UZUN: Yıkıma başladıkları zaman tozdan nefes alamıyoruz. Sulayın diyoruz, ufak bir tankerle suluyorlar fakat yeterli değil. Gerekli yerlere ulaşmaya çalışıyoruz ama doğru dürüst cevap gelmedi. Esnaf olarak kötü durumdayız. Temizlik yapmaktan su faturaları kabardı. Önlem alınsa, esnafı mağdur etmeden yıkılsa daha iyi olur. Şu anda esnaf olarak mağduruz. İş güvenliği hiç yok, taşlar düşüyor.   

"İHTİYAÇLAR KARŞILANMIYOR"

İlker KULAÇ: Aşırı derecede toz bulutu içerisindeyiz. Hem işlerimize mani, hem toz davasına ara sokaklardan geçit yok. Geçitlerin olduğu alanlar çok dar. Belediyeden randevu istedik, henüz dönüş yok. Esnaf arkadaşların çoğu, bu işin içinden çıkamayacak durumdalar. Dibe vurdular. Para kazanma gibi bir olasılık yok. Günlük ihtiyaçlar karşılanmıyor. Henüz dükkan çevrelerine yıkımın parçaları düşmeye başlamadı. Daha iç taraflara geldiği zaman geçen seferki yıkımın düşen parçaların olduğu gibi iç tarafa da düşecek. Büyük bir ihtimalle yığma bina olan buradaki dükkanların bir çoğuna zarar verecekler. 

"MÜŞTERİMİZ AZALDI"

Burhan CİLMELİ: Hem gürültü, hem çok toz bulutu oluşuyor. Müşteri sayımızda azalma oldu. Bazı camlarımıza taşlar geldi. İş kapasitemiz baya geriledi. Sulama çalışması yok. Bir araçla su fışkırtıyorlar ama yeterli değil. Etraf komple toz. Bazen tozdan dükkanı göremiyoruz. İş güvenliği yok, küçük bir bariyer koyulmuş ama kırma çalışmaları yapılırken taşlar, demirler dükkanımıza kadar geliyor. 

Haber Kaynak: Ömer Faruk KOCABAŞ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.