Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliği ile 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü dolayısıyla Atakum Belediyesi Düğün Salonu’nda panel düzenlendi. Programa Atakum Belediye Başkan Vekili Dilek Çınar, İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam, Saadet Partisi Atakum İlçe Başkanı Muhittin Sadan, Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panelde engelli bireylerin yaşadığı sorunlar tüm boyutlarıyla ele alındı. Atakum Belediyesi Yaşam Park Kültür Merkezi öğrencilerinin şarkıları ile eğlenceli anların yaşandığı programda Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala’nın “Engelliler Kongresi’nden” adlı şiiri büyük alkış aldı. Panelin ardından Atakum Belediyesi Yaşam Park Kültür Merkezi öğrencilerinin resim ve el sanatları çalışmalarından oluşan sergi, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 

“HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ”

Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya insanlar için yaşam şartlarının gittikçe zorlaştığına dikkat çekerek “15 Kasım’da dünya nüfusu 8 milyar oldu. Dünyada ve yaşadığımız şehirde insan sayısı, araçlar ve ekonomik yük sürekli artıyor.Yaşamımızı devam ettirmek için daha çok mücadele etmemiz gerekecek. Herkes bir gün birinin yardımına ihtiyaç duyacak. Hepimiz birer engelli adayıyız. O yüzden yılda bir kez değil her zaman engellilerimizi bir araya getirmemiz ve sorunlarını çözmek için uğraşmamız gerekiyor.” diye konuştu.

“ENGELSİZ YAŞAMI HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ”

Atakum Belediye Başkan Vekili Dilek Çınar, son derece anlamlı ve özel bir etkinlikte yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü mesajını iletti. Mesajda şu ifadeler yer aldı: “Fırsat verildiğinde engelli bireylerin büyük başarılara imza attıklarına hemen hemen her gün şahit oluyoruz. Her birey potansiyel engelli adayıdır. Bu doğrultuda Atakum Belediyesi  olarak sadece bugün değil hergün engelli yurttaşlarımızın haklı mücadelesinde yanlarında olduk. Engelli yurttaşlarımıza yönelik evde destek, işaret dili tercümanlığı ile sportif, kültürel ve istihdam alanlarında birçok çalışmamızı büyüterek devam ediyoruz. Birlikten aldığımız kuvvetle, sevgi ve dayanışma içinde engelsiz yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz.”

Engelliler Meclis Başkanı Nadide Döktür ve moderatör Sevda Yıldız, Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu KANAL S mikrofonlarına özel açıklamlarda bulundu. 

"MUTLU OLDUK"

Engelliler Meclis Başkanı Nadide Döktür, "3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla sergi hazırladık. Ayrıca engellilerin hukuk ve spor alanındaki hakları, kişiler üzerindeki farkındalığı adına panel düzenledik. Ülkemizde bir takım düzenlemeler var fakat yetersiz kalıyor. Burada bile engelli rampası olmaması misafirlerimizi çok zorladı. Bu resimlerimizi, engelli arkadaşlarımız Atakum Belediyesi'nin Yaşam Park Kültür Merkezi'nde öğretmenlerle birlikte yaptı. Halk Eğitim öğretmenlerimizin yönlendirmesiyle hazırladığı öğrencilerimizin ellerinin değdiği resimlerimizi hazırladılar. Onlar da resimlerinin sergilenmesinden mutlu oldular. Onları mutlu ettiğimiz için biz de mutluyuz. Ben ayrıca ZİÇEV yönetim kurulu üyesiyim. Engellileri çok önemsiyorum onların mutlu olması beni de mutlu ediyor, inşallah daha iyi şeyler olacak." dedi. 

"BİLİNÇLENDİK, BİLGİLENDİK"

Moderatör Yaşam Koçu Sevda Yıldız ise, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlanacak bir gün, iyi ki engelli olduk dediğimiz bir gün değil. Farkındalık yaratma günü. Yaşadığımız sosyal çevrede eşit standartlarda yaşamak adına, her birimizin her bir engelli grubunun neler yaşadığı hangi zorluklardan geçtiğiyle alakalı bir sosyal sorumluluk. İnsanların, bireylerin neler yapabiliriz, engelleri nasıl aşabiliriz, aynı standartlarda, aynı şartlarda yaşayabilmemiz adına oluşturulmuş bir gün. Biz de burda Atakum Kent Konseyi Engelli Meclisi olarak bilinçlenmek adına bir panel hazırladık. Engelliler gününü andık, bilinçlendik, bilgilendik." ifadelerini kullandı.

"ARAMIZDAKİ TEK FARK BİR MERDİVEN VE RAMPA"

Yıldız açıklamasının devamında, "Atakum Belediyesi engellilere karşı çok duyarlı. Bünyelerinde Yaşam Park adı altında Kent Konseyi Engelli Meclisi'nin başkanlığında engelli arkadaşlarımızın gittiği, üretim yaptıkları, sosyalleştikleri bir alan mevcut. Bu sergide, engelli arkadaşlarımızın yaptığı hepsinin el emeği göz nuru olan çalışmalar var. Aynı zamanda çok güzel bir koroları var. Yakın bir tarihte İstanbula da gidecekler. Engelli olmak, hayatı yaşamaya engel değil. Engellilik sadece sizin merdivenle çıkabildiğiniz yeri, benim rampayla çıkabilmem demek. Aramızdaki tek fark bu. Engelli olmak demek, yüreğinin, duygularının olması demek değil. Sadece yapamadığımız bazı şeyleri, devlet olarak insanlar olarak ortadan kaldırdığımızda aramızda hiçbir fark kalmıyor. Aramızdaki tek fark, bir merdiven ve bir rampa." dedi.

UZMAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN HASAN TAHSİN YAZICI-ATAKUM'DA ENGELSİZ YAŞAM PANELİ (38)

ENGELLİ MAAŞLARI ENFLASYONDAN ETKİLENDİ

 Uzman Psikolojik Danışman Hasan Tahsin Yazıcı “Engellilerin Sosyal ve Mali Hakları” başlığı altında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Yazıcı, konuşmasında ”2005’te çıkarılan 5378 Sayılı Kanunu’nda engelliler için sosyal ve mali anlamda çok büyük kazanımlar vardır. Evde bakım ücretleri aileleri bir nebze de olsa rahatlatıyor. Engelli maaşları belli oranda artırıldı ama son enflasyon rakamlarından sonra çok zayıf, minimum düzeyde kaldı. Bedensel engelliler, omurilik felçlileri ve tekerlekli sandalyeli arkadaşlarımızın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ödemeden araç alımı konusunda sıkıntılar var.” cümlelerini kaydetti.

AYVACIK ENGELSİZ SPOR KULÜBÜ BAŞKANI MESUT BELUR-ATAKUM'DA ENGELSİZ YAŞAM PANELİ (32)

SPORDA ENGEL TANIMADIK    

Ayvacık Engelsiz Spor Kulübü Başkanı Mesut Belur “Engelliler ve Spor” konulu sunumunda :“2000’den önce engellilerde spor daha çok etkinlik ve bazı günleri yerine getirmek olarak olarak yapılıyordu. 2000 yılından sonra gerek uluslararası seviyedeki başarılar gerekse Bakanlık tarafından yapılan kanun değişikliği ile beraber bütün engelli sporcular ayrı ayrı spor federasyonları altında toplanmıştır. Bu federasyonların altında çeşitli kulüpler kuruldu. Daha sonra uluslararası seviyede başarılar gelmeye başladıkça amatörden profesyonele geçiş başladı. Son zamanlarda bedensel engellilerde özellikle ampute futbolunda Avrupa’da damga vurduk. Kadın Grubu Görme Engelliler Milli Takımımız Olimpiyat seviyesinde iki kez altın madalya kazandı.Takımın kaptanı Sevda Altınoluk, 2021 yılında BBC tarafından ‘Fark Yaratan Kadınlar’ listesinde ilk ona seçilmiştir.” ifadelerini kullandı.

ATAKUM'DA ENGELSİZ YAŞAM PANELİ (23)

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.