Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ilaç fiyat kararnamesinin yeniden güncellenmesini, aksi takdirde ayakta kalamayacaklarını belirterek, seslerinin duyulması için eylemlere başlayacaklarını belirtti. Karacan, "Eylemlerin sonuç vermemesi takdirde vatandaşı mağdur etmemek kaydıyla iş bırakacağız" dedi.

'KARARNAME YENİDEN GÜNCELLENMELİ'

Eczacıların karlılık oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde temmuzda yapılan güncelleme, bu oranı iyileştirmeye yetmedi. 100 liraya kadar olan bir ilaçtan, daha önce yüzde 25 kar eden eczacılar için bu oran yüzde 28’e çıktı. 200 liranın üzerindeki ilaçlarda ise yüzde 12’den yüzde 13’e yükseldi. Güncellemeyi yeterli bulmayan eczacılar, ülke genelinde eylem kararı verdi.  İlaç fiyat kararnamesinin yeniden güncellenmesini, aksi takdirde ayakta kalamayacaklarını söyleyen Karacan, "Eczacıların karını belirleyen TL baremi 18 yıl öncesine ait. 2004 yılından beri bu değişmedi. 18 yıl önceki 10 TL, bugünkü 10 TL değil. Bizim karımız her güncellemede eriyor. İki eczaneden biri kapatma tehlikesi ile karşı karşıya. Güncelleme, enflasyon oranında yapılmadığı için bizi tatmin etmedi. Yaşayabilmek için bu eylem kararını almak durumunda kaldık" diye konuştu.

'ARTIK HALİMİZ KALMADI'

Eczacıların idare edebilecek hali kalmadığını kaydeden Karacan sözlerine şunları ekledi:

"Biz defalarca bakanlığa gittik geldik anlattık ama bir yol alamadık. Pandemi dönemi ve son dönemdeki fiyat artışları nedeniyle artık eczacının idare edebilecek hali kalmadı. Küçük bir iyileştirme oldu ama bu iyileştirmenin hiçbir faydası olmadı. İlaç yoklukları da arttı. Yarın daha da zorluk çekeceğiz.  Bu vatan bizim. Yemin edip bu göreve başladık. Dolayısıyla buna sadık kalarak diyoruz ki: 'Bundan sonrası karanlık'. 6 aşamalı bir programımız var. Eylemler yapacağız, siyah önlükler giyeceğiz, yürüyeceğiz, mitingler yapacağız. Sesimiz duyulmazsa zaten eczaneler kapanacak, hiç olmazsa biz sesimizi duyurmak için iş bırakacağız."