Samsun’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 97. yılı kutlamaları çerçevesinde Samsunum-1 Gemisi’nde Protokol üyelerinin katılımıyla tören düzenlendi. Tören açılan gemide önce saygı duruşunda bulunuldu ardından da İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
"BAĞIMSIZLIĞIN TEMELLERİNİ OLUŞTURUYOR"
Programda ilk olarak söz alan Samsun Bölge Liman Başkanı Muhammet Özçelik Kabotaj kanunun Türk Denizciğinizdeki bağımsızlığın temellerini oluşturduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı : "Kabotaj 1926 yılında gelen kanunla Türk Denizciğimizdeki bağımsızlığımızın temellerinden birini oluşturmaktadır. Gelen bu Kanun ile limanlar arasındaki yük ve yolcu taşımacılığının ve ilgili tüm işlerin Türk tebaasına verilmesinin, Türk bayraklı gemilere verilmesini kapsamaktadır. Bu bağlamda Türk Denizciliği açısından büyük bir atılım olmuştur. Tarihi bir olaydır. Denizcilik ile ilgili bu işlerin yapılması denizciliğimize büyük bir ivme kazandırmıştır. Türk tebaana sahip yabancı bayraklı gemiler ile ticaret şu anda zorlanmaktadır, yapılmak istenilmemektedir fakat buna kesinlikle müsaade edilmemektedir, edilmemesi lazım. Bunu milli ilke olarak kabul etmeliyiz. Herkesin bu kanuna saygılı olması gerekmektedir.”
"GELECEĞİMİZİ İNŞA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Denizcilik faaliyetleri ve gemi işletmelerinin devletin kontrolü altında yapılmasının egemenliğin bir gereği olduğuna değinen Vali Yardımcısı ve Vekili Şevket Cinbir ise "Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın ülkemize ve aziz milletimize hayırlar ve güzellikler getirmesi temennisi ile hepinizin bayramını tebrik ediyorum. Kendi karasularımızda ve kendi limanlarımız arasındaki denizcilik faaliyetlerini, gemi işletmelerini kendi devletimizin kontrolü altında yapılması esastır. Bu aynı zamanda egemenliğimizin bir gereğidir. Bunu bir kanun ile ifade edilmiş olması da önemli. Dünyadaki zenginleri paylaşmayı bilen, bütün insanlığın hizmetinde olduğu anlayışında olan bir milletiz. Bu anlayış ile hayat yetimizi devam ettirirken binler yıl gerilerden gelen millet geleneğimizden aldığımız güçle aziz ecdadımızın bize yüklediği sorumlulukların farkında olarak geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz millet olarak.
"HEDEFLARİMİZ VAR"
Biliyoruz ki geçmişten devraldığımız sorumluluklarımız var. Hedeflerimiz var. Büyük önder Atatürk'ün ifade ettiği gibi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefini gerçekleştirme gibi bir çabamız var millet olarak. Hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için çok çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Bu çalışmalarımızın içerisinde denizcilik faaliyetlerimiz çok önem taşımaktadır. Çünkü ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrilidir. Bu denizlerimizdeki ticari faaliyetlerimizi sürdürürken yine denizlerimizin barındırdığı güzelliklerden de yararlanabilmenin yol ve yöntemini bulmak durumundaydık. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak da son zamanlarda bunun çabası ve gayreti içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından deniz şehitleri ve bayramın anısına mavi sulara çelenk bırakıldı.
Nedim Aydın
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.