Samsun'da Ramazan Bayramı'na günler kala çarşı-pazarda hareketlilik başladı. Şekerleme satan dükkanların önü çeşit çeşit çikolatalar ve şekerlerle süslense de, fiyatların geçen seneye göre yüzde 100 oranında yaşanan artıştan; esnaf da vatandaş da şikayetçi oldu.

 

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Vatandaşın alım gücünün eskisi gibi olmadığını belirten esnaf Hasan Fehmi Sarı, "Geçen bayramda biz şekerleri 40 liradan satıyorduk. Şu anda şekerlerin kilogramı 100 lira. Aradaki farkı siz hesaplayın. Çikolataları 110 liraya satıyorduk şu anda onlar da 200 lira. Ciddi bir artış var. İnsanların alım gücü düştü. Geçen yıl 2 kilo 3 kilo alan vatandaş yarım kilo alabiliyor. O kadar çok hesap yapıyorlar ki alamıyorlar" dedi.

ÖZEL TÜKETİM OLDU

Geçen sene Kurban Bayramı'na göre fiyatların çok yükseldiğini dile getiren 25 yıllık esnaf Murat Amanvermez, "Bu sene fiyatlar bayağı yükseldi. Şekerler daha da çok yükseldi. Vatandaşın alım gücü çok azaldı. 1 kilo yerine 200-250 gram alıyor. Alamayan çok insan var. Fiyatlar firmadan firmaya değişiyor. Kaliteli şeker fiyatları 200-250 lira bandında gidiyor. Çikolata fiyatları 300-350 lira bandında. Çok yüksek fiyatlar. Vatandaşın alım gücü tamamen yetersiz. Milletin gücü almaya yetmiyor. Vatandaş 250 lira verip 1 kilo şeker almaya çekiniyor. Özel bir tüketim gibi oldu artık" diye konuştu.

Esnaf Oğuzhan Özdemir ise şunları söyledi: "Birçok şeyin fiyatının arttığı gibi şeker ve çikolata da arttı. Şekerler 100 liradan, çikolatalar 200 lira, en ucuzu 160 lira. 200-235 lira civarında da ürünler var. Fiyatlar değişebiliyor. İçeriğinde fındık ve antep fıstığı olunca daha da artıyor fiyatlar."

FİYATLARDAN DERT YANDILAR

Vatandaşlar ise, bayram şekerlemelerinin fiyatlarının yüksekliğinden dert yanarak, en ucuzlarını tercih ettiklerini ve eskiye oranla daha az miktarda aldıklarını söyledi.

ÖZCAN TEZCAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.