Samsun Medya Grubu Yayın Kurulu Başkanı Necdet Uzun'un 28 Temmuz tarihli "Fındık dalda, gözler fiyatta..." başlıklı köşe yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık taban fiyatını geçen sezon olduğu gibi bu kez de doğru tahmin etmesi ile ilgili AK Parti İl Başkanı Aksu ve CHP İl Başkanı Türkel'den tebrik mesajı geldi.  

TAHMİNİ TUTTU 

AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu yaptığı açıklamada "Necdet beyi tebrik ediyorum" derken  CHP İl Başkanı Fatih Türkel ise, "Necdet Bey bu konuda Türkiye'nin en önemli ve tecrübeli isimlerinden birisi. Tahmini tuttu" dedi.

ersan aksu necdet uzun

MEMNUN ETTİ 

Fındık üretiminde Samsun'un önemli bir yeri olduğunu belirten Başkan Aksu, "
Necdet Bey'i tebrik ediyorum.  Samsun fındık rekoltesi açısından Ordu'dan sonra Türkiye'de fındık üretiminin en yoğun yapıldığı 2. il. Fındıktan geçimini sağlayan vatandaşlarımız var. Cumhurbaşkanımızın fındık fiyatını açıklamasından önceki süreçte de konuyu vatandaşlarımızla görüştük. Beklenti açıkcası 50-52 lira civarlarındıydı. 54 lira olarak açıklanan fiyat, çiftçilerimizin, üreticilerimizin ve fındıkla ilgilenen herkesin yüzünü güldürdü. Şu an fındık dalında.  Belki Sakarya ve Düzce bölgesinde yeni yeni toplanmaya başlanıyordur. Bölgemizde bu yıl havalarında yağışlı gitmesi sebebiyle Ağustos'un 15'inden sonra muhtemelen toplanılmaya başlanır" dedi. 

fatih türkel necdet uzun

NİYET FİYATI

Uzun'un Türkiye'deki tecrübeli isimlerden biri olduğunu söyleyen CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, "Necdet Bey bu konuda Türkiye'nin en önemli ve tecrübeli isimlerinden birisi. Tahmini tuttu. Necdet Bey'in yazısında bir şeye daha dikkat çekmek isterim.  Dünya'nın en büyük fındık üreticisi olan Karadeniz Bölgesi'nin fındık fiyatını tekellerin belirlediğinden bahsetmişti. İnşallah bu sezon için bu tür ayak oyunlarına milli ürünümüz fındık maruz kalmaz. Şu an itibariyle açıklanan 54 lira fiyat, destekler dahil 54 lira fiyat. Lakin TMO Cumhurbaşkanının açıkladığı fiyatı bir günde 52 liraya düşürdü. Geçtiğimiz yıl 26 lira olarak açıklanan fındık fiyatı yaklaşık 3 dolardı. Bugün itibariyle çiftçi mazota, gübreye, ilaca ve hatta işçiye yüzde 100-50 oranında zam gelmişken açıklanan fiyat yine 3 dolar civarında. Kimler memnun bilemem ama  Dünya'nın en büyük fındık üreticisi olan Karadeniz Bölgesi'nin ve Samsun'un fiyatını hala tekelcilerin baskısıyla belirlemiş olarak görüyoruz. Buradan kimse para kazanamayacaktır. Bu fiyat açıklanan niyet fiyatıdır. Ama piyasa gerçekleri doğrultusunda baktığımız zaman çiftçi bu fiyattan bile zarar edecek. Fındık üreticisi sahipsiz bırakılmıştır, yeterli bir fiyat değildir, gülünç ve komik bir rakamdır. Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık üreticileri az daha dişinizi sıkın. Fındığı ve fındk üreticisini sahipsizlikten kurtaracak CHP iktidarı yakındır. Fındığın fiyatını yakında üretenler belirleyecekler" dedi. 

Dilber BAHADIR, Umut Can EREN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.