Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a adımını atarak, Türk ulusunun bağımsızlık ateşini yakışının 103’üncü yıldönümünü gururla kutluyoruz. 
Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Benim doğum günüm” dediği 19 Mayıs 1919, umarsız bir ulusun emperyalist güçlere karşı başlattığı savaşımın ilk adımıdır. 
16 Mayıs 1919’ta Mustafa Kemal, bir grup Kuvayi Milliyeci arkadaşı ile  her türlü yoksunluğa ve engellemelere karşın pusulası bozuk Bandırma vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a hareket eder. Karadeniz’in hırçınlığına ve dev dalgalarına direnen Bandırma vapuru, 19 Mayıs 1919’da bağımsızlık meşalesinin yakıldığı kent Samsun’a ulaşır.
19 Mayıs günü, Türk ulusu adına önemli bir gündür. Mazlum ülkelerin öykündüğü Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile başladı. Mustafa Kemal, Samsun’a çıkarak tüm ülkeyi kurtaracak bir hareket başlattı. Atatürk’ün ulusal birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek için çıktığı yolculuk halkın güçlenmesini sağladı, özgüvenini yerine getirdi.
Kurtuluş Savaşı, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin saldırmasıyla başladı. Savaşın Türk ulusunun onur ve zaferi ile tamamlanmasının ardından 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi.
Türk ulusunun kötü talihini değiştirmek üzere Samsun’a atılan ilk adım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş adımıdır aynı zamanda. 
Yurtsever arkadaşları, arkasında halkın büyük desteği ile bağımsızlık meşalesini 103 yıl önce Karadeniz’in incisi Samsun’da yaktı Ulu Önder. O meşalenin ışığı tüm Anadolu’yu aydınlatmış, başkent Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile taçlanmıştı.
Atatürk, bir konuşmasında “Ben 19 Mayısta doğdum.” demiştir. Ulu Önder’in 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmesi, 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yerini ve önemini çok güzel niteliyor.
Türk halkına güzel yurdu, Cumhuriyet’i, bağımsızlığı ve özgürlüğü armağan eden Ulu Önder’in halkın gönlündeki sevgisi, saygısı günümüzde tüm karalamalara, alçakça saldırılara rağmen bitmiyor, aksine daha da çoğalıyor. Dünyada yaşanan gelişmeler onun ne denli dahi bir önder olduğunu bir kez daha anlatıyor.
Bazı meczuplar, Atatürk ve ailesine ne kadar dil uzatsa, Cumhuriyet’i yerden yere vursalar, ışık saçan güneşi söndürmeye çalışsalar da boş bir çabanın içinde olduklarını göremiyorlar.
Ne yaparsa yapsınlar, 103 yıl önce Samsun’dan doğan güneşin ferini söndüremiyorlar, aksine o güneş daha güçlü şekilde karanlığı yenerek  yurdun her yerini aydınlatıyor. 
19 Mayıs 1919’da Samsun’dan doğan, ulusun üzerine aydınlık, bağımsızlık ve özgürlük saçan güneş, bazı karanlık güçler tarafından karartılmak istense de ülkeyi aydınlatmayı sürdürüyor...