Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı olan Çardak beldesindeki 'Kum Adası', dökülen çöp ve kimyasal atıklar yüzünden mezbeleliğe döndü.

Çanakkale Boğazı'nın kuzey kesiminde şifa kaynağı olduğu düşünülen lagünde doğal hayat, moloz ve kimyasal atıklar yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Çardak Lagünü'ne, belediye ekipleri tarafından traktörlerle çöp döküldüğü iddia edildi. Çardak beldesinde yaşayan vatandaşlar, yüzlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapan denizden kıyı kordonu ile ayrılan doğal gölün acilen kurtarılması için sağduyu çağrısı yaptı. Belediye ekipleri tarafından gelişigüzel bırakılan atıkların SİT alanı olan doğal gölün kirlenmesine sebebiyet verdiğini öne süren vatandaşlar, jandarmaya haber vermelerine rağmen hiçbir önlem alınmadığını savundu.

Her gün traktörlerle römorklar dolusu çöpün 'Kum Adası' olarak da adlandırılan lagüne döküldüğünü gördüklerini kaydeden vatandaşlar, “Acilen yetkilileri göreve davet ediyoruz. Çanakkale Boğazı'nın hemen kenarında yer alan doğal gölümüz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Şu anda gölümüzde göçmen kuğular var. Biz doğal gölümüzü kurtararak her sene daha fazla göç hayvanlarına ev sahipliği yapmasını istiyoruz. Ayrıca lagünde yer alan kum şifa kaynağı olarak birçok turisti beldemize çekiyor. Kirlenmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş ise, "Benim olaydan haberim yok. Gün içerisinde sürekli çöp döken traktörlerin tespitini yaptıracağım. Çardak Lagünü'nün biz de kirlenmesini istemeyiz" diye konuştu.

4 buçuk yıldan bu yana hazırlanmaya çalışılan projeyle Hazine'ye ait olan Çardak Lagünü'nün işletmesinin Çardak Belediyesi'ne verilmesi için çalışmalar yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yer alan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce SİT alanı ilan edilen lagün, beldede gözde turizm alanı içerisinde yer alıyor.