Samsun Çevre Platformu adına basın açıklaması yapan TMMOB Samsun İKK Sekreteri Veli Kebapcı, "Kavak ilçemizdeki Karapınar – Köseli mahalleri arasında çalışmaları devam eden kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için yılda 700 bin ton malzeme doğamızdan çalınacak. Üstelik bu doğa katliamı için de ÇED istenmeyecek" diyerek tepkisini dile getirdi

YÜZÖLÇÜMÜNÜN YÜZDE 3'ÜNÜ KAPLIYOR

Meslek odaları, STK'lar ve vatandaşlar, İlkadım ilçesindeki Süleymaniye Geçidi'nde bir araya gelerek Kavak'taki taş ve maden ocaklarını protesto etti ve basın açıklaması yaptı. Topluluk adına açıklama yapan Kebapcı şunları söyledi: "Taş, çakıl, hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan ve her yerde bol miktarda bulunan doğal oluşumlar AK Parti iktidarı döneminde yapılan düzenlemelerle maden sayılmaya başlandı. Meralarımızın, ormanlarımızın, koruma altına alınan alanların yanı sıra köy yerleşik alanlarımızda bile sadece yönetmelikte belirtilen evrakların tamamlanmasıyla artık taş ocaklarının açılması olanaklı hale gelmiştir. Ayrıca 250 dönümden küçük faaliyet alanı olan işletmeler için ÇED gerekli değildir kararları verilerek izin süreçleri kolaylaştırılmıştır. Ülkemizde faaliyetini tamamlamış taş ve maden ocaklarının doğaya kazandırılmasına dönük yönetmeliklerin bürokratik bir yalandan öte bir şey olmadığı Kavak halkı ve kırsalı yaşayarak yıllardır görmektedir. Samsun’da 200’den fazla taş ocağı var,  Bunların 8’nin Kavak – Ladik - Asarcık üçgeninde olduğunu biliyoruz, toplam kapladıkları alan yaklaşık 2 bin 500 hektar civarındadır. Kavak ilçesinin yüz ölçümü 67 bin hektar, Kavak ilçesi yüz ölçümünün neredeyse yüzde 3’ü taş ocağı olmuş durumdadır."

HALKA SAHİP ÇIKIN 

"Ayrıca Kavak Köseli Mahallesi sınırları içerisinde üretim faaliyeti devam eden çimento fabrikası ve bu fabrikada yakılan atık lastik ürünü ile fabrikaya ham malzeme sağlayan taş ocağı ve diğer tüm saha çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir" diyen Kebapcı sözlerini şu şekilde sürüdrü: "Hal böyleyken Karapınar – Köseli Mahalleri arasında aynı şirkete ait kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için yılda 700 bin ton malzeme doğamızdan çalınacak ve aynı yerde kırma eleme işlemi yapılacak. Üstelik bu doğa katliamı için de ÇED istenmeyecek. Bu tesisin 500 metre ötesi için 2011 yılında Danıştay 8. Dairesinin iptal kararı vardır. Çünkü Köseli, Marsullu, Şabanlı, Çuvacullu, Germiyan, Bekdemir, Dağardı, Ortaköy mahallerinin içme suyunu sağlayan Dutluk deresi nedeniyle SASKİ ve orman işletmesinin görüşleri olumsuzdu. Şimdi proje 500 metre ötelenerek ve proje alanı küçültülerek ÇED hüllesi yapılmak istenmektedir. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve meclis üyelerini, Kavak Belediye Başkanı ve meclis üyelerini, Samsun Milletvekillerini, Kavak’ın eşsiz doğasına ve Kavak halkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Kavak Bekdemir, Karapınar ve Köseli mahalleleri bir kamyon çakıl ve bir torba çimentoya feda edilemez. Kavak ilçemizin doğal yapısını korumak üzere devam eden ve yeni açılacak tüm davalarda maddi ve manevi tüm gücümüzle halkın yanında olmaya devam edeceğiz."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.