Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, kanserde erken tehşis ve tedavinin önemini vurgulayarak, "Sağlık Müdürlüğü olarak yürüttüğümüz çalışmalarla daha çok vatandaşımıza erken teşhis imkânı sunarak onları olası kanser riskinden korumak için hem il merkezimizde hem de kırsal noktalarımızda etkin bir çalışma yürütüyoruz" dedi

"117 BİN VATANDAŞIMIZIN SAĞLIK TARAMASI TAMAMLADIK"

Samsun’da 2022 yılında yürütülen kanser tarama, eğitim ve farkındalık çalışmaları hakkında bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç şunları söyledi:

Ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülen bu çalışmalarda Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerimiz (KETEM), İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz, Toplum Sağlığı Merkezlerimiz, Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz, Aile Hekimliği Birimlerimiz önemli bir rol üstleniyor. Bu çalışmalar çerçevesinde il genelinde kamu / özel tüm sağlık tesislerimizde 2022 yılında 40 – 69 yaş arası 55 bin kadınımıza meme kanseri taraması; 30 – 65 yaş arası 30 bin kadınımıza serviks kanseri taraması; 50 – 70 yaş arası 32 bin vatandaşımıza ise kolorektal kanser taraması olmak üzere toplam 117 bin vatandaşımızın kanser taramalarının tamamladık.

"ERKEN TEHŞİSİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK"

Bu taramalar sonucunda tarama işlemleri Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımıza bağlı tesislerde yapılan 50 bin Samsunlu'nun, 3.175’inin sonuçları kanser şüphesi taşıdığı için bir üst basamak sağlık kuruluşlarımıza yönlendirilmiştir. Veriler bize yaklaşık ortalama %6 düzeyinde tarama sonrası kanseri riski ortaya çıktığını göstermektedir. Bu da ilimizin tamamında yapılan 117 bin taramada yaklaşık 7 bin kişinin kanser riski şüphesiyle ileri tetkik için hastanelerimize yönlendirildiğini göstermektedir. Bu rakam bile kanser taramalarının kanserin erken teşhisinde önemini bir kez daha göstermektedir. 

"KOLAYLIKLA ULAŞABİLİRSİNİZ"

Kanser farkındalık çalışmalarımız sadece taramalarla sınırlı kalmamış, halka yönelik yapılan bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde 25 binin üzerinde vatandaşımıza kanser ve kanser taramaları hakkında bilgi verilmiş, Mobil Kanser Tarama aracımızla merkeze uzak noktalarda bulunan vatandaşlarımıza aracımız gönderilerek, taramalar yerinde yapılmıştır. Özellikle il ve ilçe merkezine uzak yerlerde yaşayan vatandaşlarımızın kanser tarama hizmetlerinden mahrum kalmamaları için planlanan Mobil Kanser Tarama çalışmasından faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın bir telefonla Aile Hekimlerimize, İlçe Sağlık Müdürlerimize ve İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimimize ulaşarak, evlerine en yakın yerde taramalarını yaptırabilirler.  Bu çalışmalarda amacımız erken teşhisle birçok kanser türünün önüne geçilebileceği bilincini tüm halkımıza aktarmak, olabildiğince çok risk grubundaki insanımıza ulaşarak, hayati bir riskle karşılaşmalarını önlemek için kanser taramaları yapmaktır. Ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığımız tarafından sunulan bu hizmete vatandaşlarımız ilimizde KETEM’lerimiz, Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz, Aile Sağlığı Merkezlerimiz ve İlçe Sağlık Müdürlüklerimizde kolaylıkla ulaşabilirler. 

"BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ"

Bu vesileyle vatandaşlarımıza kanserden değil geç kalmaktan korkmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, tüm risk grubundaki vatandaşlarımızı taramalarını yaptırmak üzere merkezlerimize davet ediyoruz”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.