KARABÜK (AA) - Sulak alanların, yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemlerini oluşturduğu bildirildi.

Karabük Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğünce, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, söz konusu alanların yöre insanlarına ve ülkenin geneline geniş yelpazede hizmet veren oldukça karmaşık doğal sistemler olduğu belirtildi.

Türkiye'nin sulak alanlar açısından Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine göre zengin sayılabilecek bir konumu bulunduğu anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sulak alanlar, ekonomik bir değerdir. Sulak alanların kaybı, çevresinde yaşayan yerel halkın geçim kaynağını da yok edeceğinden ülke insanının geleceğini tehdit edecektir. Sulak alanlar, uygarlıkların beşiğidir. Anadolu‘daki ilk yerleşimler sulak alanlar çevresinde kurulmuştur ve tarihsel önemleri vardır. Sulak alanlar, taban sularının zenginleşmesini sağlar. Dünyanın yüzde 70‘i su olmasına karşın tüm dünya için içilebilir su miktarı kaynakların yüzde 1‘idir. Bu ilimsel gerçekler ortada iken sulak alanlarımızdaki su kaybının taban sularımızın da yok oluşunu tetikleyeceği unutulmamalıdır. Son yıllarda tüm dünyada gelişen ekolojik turizm bir olgu haline gelmiştir. Sulak alanların korunmasının ülke ekonomisindeki vazgeçilmezliğini unutmamalıyız."