Yahyalı Belediyesi ilçenin unutulmaya yüz tutan önemli değeri Yahyalı halısını gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarına devam ediyor.

Bu bağlamda belediyenin yürüttüğü ‘Kadınlara Yönelik Temel Ve Mesleki Eğitim Faaliyetlerinin Geliştirilmesi’ AB Projesi kapsamında açılan halı atölyesinde, Yahyalılı kadınlar hem dokudukları halılarla ekonomiye katkı sağlıyor, hem de önemli kültürel bir mirası canlı tutmaya çalışıyor.

Yapılan bu önemli çalışmayı basına değerlendiren Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, “Yahyalı’daki kadınlara yönelik AB Projesi kapsamında halı dokuma kursumuzu açtık. Kursumuzun birinci etabını tamamlandı. Yirmi beş kadın burada hem kurs gördü, hem de halı dokudu. Şimdi kursumuzun ikinci etabında yirmi beş kadınımız kurs görüyor. Yahyalı Halısı bizim çok önemli bir değerimiz. Diğer ilçelere fark attığımız önemli birkaç değerimizden bir tanesi. Bu değerimizi unutturmamak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerimize, delegasyona, diğer ülke liderlerine verebileceğimiz en güzel hediyelerden biri Yahyalı Halısı diye düşünüyorum. Bu da bizim açımızdan son derece sevindirici. Kadınlarımız halıcılık konusunda oldukça mahirler. Mahir ellerden çıkan bu ürünleri biz pazarlayacağız. Yahyalı halısının unutulmaması içinde kooperatifleşme olabilir başka yapılar olur, biz bu konuda her türlü katkıyı vereceğiz. Buraya gelen misafirlerimiz Yahyalı’nın halısını, seccadesini veya kilimini alarak geldikleri yere götürmeleri, bizim en büyük arzumuz” diye konuştu.

Yahyalı Kaymakamı Mehmet Alper Çığ da yaptığı değerlendirme de öncelikle atölyeyi ilçeye kazandıran Yahyalı Belediyesi’ne teşekkür ederek, unutulmaya yüz tutmuş bu mirası canlı tutmayı hedeflediklerini söyledi. Kaymakam Çığ, “Yahyalı’ya geleli yedi aylık bir süre oldu. Buradaki ilk tespitlerimden birisi Yahyalı Halısının bir dünya değeri olduğuydu. Ayrıca bu değerin unutulmaya başladığını tespit ettim. Yahyalılı kadınlar 15 - 20 yıldır Yahyalı Halısı dokumuyorlar. Tabi ilerleyen dönemde bu ayrı bir risk oluşturuyor. Şuan bir kuşak dokumasa da Yahyalı Halısını dokumayı biliyor. Bu bilgiyi diğer kuşaklara aktarılması kaymakamlığımızın ve belediyemizin birincil görevi diye düşünüyorum. Bu anlamda böyle kurslar hakikaten çok faydalı oluyor. Bu kursun haricinde, Yahyalı Halıcılığını aslına uygun olaraksistemsel bir şekilde devam ettirmemiz gerekli. Belediye Başkanımız kendisi de Yahyalılı olduğu bunu kendisine görev addetmiş. Bende bunu kendime görev addediyorum. Kendisi ile sürekli bu konuyu görüşüyoruz. Nasıl bir sistemsel hale getirebiliriz diye düşünüyoruz. Kooperatifçilik ve ya başka yapılardan hangisi bu sisteme uygunsa, onun üzerinde fikir alışverişinde duruyoruz” şeklinde konuştu.