Son 11 yılda ihracatını 70 kat gibi rekor bir düzeyde geliştiren Türk kanatlı sektörü, 2013 yılında 1 milyar doları geçmeyi hedefliyor.

2013 yılının Ocak - Eylül döneminde 468 milyon 325 bin dolarlık kanatlı eti ihraç eden sektörün aynı dönemde yumurta ihracatı ise 273 milyon 481 bin dolara yükseldi. Sektör 9 ayda toplam 741 milyon 806 bin dolarlık dışsatıma imza attı. Kanatlı sektörü yılsonunda 1 milyar dolar barajını aşmayı hedefliyor.

Yıllık 4 milyar dolar ciroya sahip, kanatlı sektörü yapılan ihracat atakları ile büyümesini sürdürüyor. Son yıllarda özellikle ihracatını Ortadoğu ülkelerine kaydırmaya başlayan sektör, yapılan anlaşmalarla Uzakdoğu ve balkan ülkelerini de ihracat listelerine eklemeye başladı.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2002 yılında ülkemizden yapılan kanatlı eti ihracatı 12 milyon dolar, yumurta ihracatı ise 2 milyon dolar seviyesinde iken son 11 yılda sektör gerçekleştirdiği büyük yatırımlar ve tanıtım çalışmaları ile bugün 1 milyar dolar sınırına geldi. Sektör ihracatta altın çağını yaşıyor” diye konuştu.

2023 HEDEFİ 3.4 MİLYAR DOLAR

Türk piliç etinin ve yumurtasının kalite ve lezzetinin yurt dışında oldukça beğenildiğini ifade eden Kızıltan, şöyle devam etti; “Şuan ülkemizden 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Amacımız ihracat yaptığımız ülkelerde marka bilinirliliğimizi artırırken, AB ülkelerine yapılması planlanan ihracat ile de global pazarda hak ettiğimiz konuma gelmek. Kanatlı sektörü et ve yumurta olarak 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefine 3.4 milyar dolarlık katkı sağlamayı amaçlıyor, yatırımlarını ve tanıtım çalışmalarını bu hedef doğrultusunda yürütüyor.”

Türkiye’nin kanatlı eti ve yumurta ihracatında ilk sırayı Irak alıyor. Irak’a, 2013 yılının Ocak - Eylül döneminde 244 milyon 149 bin dolarlık yumurta ihraç edilmişken, Kanatlı eti ihracatı ise 326 milyon 80 bin dolara ulaştı. Irak, sektörün ihracatının yüzde 76’lık payını aldı. Irak’ı, İran, Libya, Azerbaycan, Suriye, İsrail gibi ülkeler takip ediyor.

HEDEF İÇ TÜKETİMİ DE ARTTIRMAK

Türkiye’deki piliç eti ve yumurtanın insanların en kolay ve en ucuz şekilde ulaşabildiği zengin protein kaynağı olduğunun altını çizen Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Maalesef ki ülkemizde piliç eti ve yumurta tüketimi diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça düşük kalmaktadır. Ülkemizde kişi başı tavuk eti tüketimi 19 kg iken bu rakam Amerika’da 43 kg, Brezilyada 42 kg, Çin’de ise 37 kg civarındadır. Türkiye’de kişibaşı yumurta tüketimi yıllık 180-200 tane iken gelişmiş toplumlarda bu sayı 300’ün üzerinde. Kanatlı eti ve yumurta tüketimini özendirici tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmeli, Sektör olarak önümüzdeki süreçte iç tüketimi arttırıcı tanıtım çalışmalarına da yoğunlaşacağız” şeklinde konuştu.