Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Teknik Destek 2014 programı kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ’Dağcılık ve Kayak Sporuna Bağlı Yaralanmalarda İlk ve Acil Yardım Konusunda Uluslararası İşbirliği’ isimli projenin eğitim semineri yapıldı.
Geriatri Merkezi konferans salonunda yapılan seminere İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, ICAR/CİSA Dağ Arama Kurtarma Teknik Başkanı Gebhard Barbisch, ICAR-MEDKOM Tıbbi Direktörü Dr. Fidel Elsensohn, UMKE, AFAD ve JAK personeli katıldı. Seminerde açılış konuşması yapan İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, "Dağcılık ve kayak sporuna bağlı yaralanmalarda ilk ve acil yardım hususlarında Kayseri’de yürütülen faaliyetlerin geliştirilmesinde uluslararası çalışmaların ilimize kazandırılması kapsamında Avusturya ICAR/ MEDKOM kuruluşu yetkilileri ile Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri arasında işbirliği çerçevesinde çalıştay, tatbikat vb. çalışmalar yapılacaktır. Projemiz ORAN tarafından desteklenmekte olup ilimizde arama kurtarma faaliyetlerinde multidisipliner çalışmalarda bulunan UMKE, AFAD, JAK gibi kuruluşların da katılımı ile gerçekleştirilecek projemiz 6-7-8 Şubat tarihleri arasında 3 gün sürecektir. Bunun iki günü ders şeklinde konu anlatımı interaktif bir tartışma ortamı içerisinde gerçekleşecektir" diye konuştu.
Kılıç ayrıca, "Yarında Erciyes Dağında bir arama kurtarma operasyonu yapacağız. Burada arkadaşlar iki senaryo üzerinde çalışacaklardır. Erciyes Dağında şimdiye kadar bir çığ felaketi yaşamadık ama arama kurtarma faaliyetlerimiz sürekli olmaktadır. Kaybolanlar ve mahsur kalanlar olmaktadır. Özellikle kuvvetli yağışlarda arama ekiplerine ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuda güzel bir eğitim olacaktır. Epey bir katılımcımız var. Bu da bizi ve Kayseri’yi memnun eden bir olaydır. Eğitime Niğde ve Nevşehir’den de ekipler gelecektir" şeklinde konuştu.
ICAR-MEDKOM Tıbbi Direktörü Dr. Fidel Elsensohn ise, "Kayseri’deki acil servis hizmetleri çok güzel. Eğitim programımızda görüşmeleri ayarladık. Öğleden önce travma öğleden sonra çığda kurtarma şeklinde olacaktır. Hastanın olay yerinden acil götürülmesi ve yaraların dikkatli bir şekilde steril edilmesi gerekmektedir. Olay yerinde yapılan müdahale son derece önemlidir. Solunumun sağlanması, kontrol edilmesi de son derece önemlidir. En önemli sorun çoklu travmadır. Birçok yaralanma içerir. Hastanın yoğun bakım ünitelerine çok hızlı götürülmesi gerekmektedir. Olay yerine gelen ekipler kanamanın hangi boyutta olduğuna bakmalıdır" dedi.