SAMSUN (AA) - Vezirköprü Kaymakamlığı tarafından "Organ Bağışı ve Nakli Hakkında Her Şey" panel gerçekleştirildi.

Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelin açılışında konuşan Vezirköprü Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin insan organlarının bu güne kadar kopyasının yapılamadığını, insanı yaşatmanın, hayata bağlamanın tek bir yolu bulunduğunu, onun da başka bir insanın organını bağışlaması olduğunu söyledi. 

Hiç kimsenin sağlıklı bir geleceği olmasının garantisi bulunmadığını vurgulayan Kaşıkçı, "Hastalıklar ne zaman bize ya da yakınımızdaki birine ulaşırsa o zaman farkına varıyoruz. Hastanede bir kana ihtiyaç duyduğumuz zaman kan bağışının ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Organ bağışında da başımıza gelmeden önemini iyi anlamalı ve başka bir insanımıza hayat verebileceksek elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Özgüç Baran da tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların en önemli sağlık sorunlarından biri arasında bulunduğunu, bu hastaların sayısının her geçen gün arttığını ifade etti.

Samsun Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Mehmet Kazak ise organ bağışı konulu sunum yaptı. 

Kazak, Türkiye'de yaklaşık 30 bin nakil bekleyen hasta bulunduğunu, organ bulunamadığından her yıl yüzde 5-15'inin hayatını kaybettiklerini dile getirdi. 

Yaşanan kayıplara rağmen bu sayının düşmediğini, listeye yeni hastaların eklendiğine işaret eden Kazak, şöyle konuştu:

"Samsun genelinde 80 bağışçı ile başladık. Şu anda bağışçı sayısı 7 bine yaklaştı. Bugüne kadar 250 organı nakil bekleyen hastalara ulaştırdık. Yüzde 90 başarılı sonuçlar elde edildi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerine organları ulaştırdık. Organı sadece yoğun bakımdan sonra ölümü gerçekleşen hastalardan ailesinin onayı ile alabiliyoruz. Avrupa ülkelerinde ölüden organ alarak nakil yapma yüzde 92 iken, ülkemizde bu oran yüzde 22 civarında. Ülkemizde ne zaman ölüden organ nakli yapmayı çoğaltırsak o kadar çok hayat kurtarırız."

Beyin ölümü konusunda sunum yapan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Ahmet Yılmaz ise beyin ölümü tanısında çok titiz davrandıklarını söyledi. 

Halk arasında yanlış bilinen bir terim bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Bitkisel hayat ile beyin ölümü birbirine benzetiliyor. Oysa ikisi arasında farklılıklar var. Bitkisel hayata geçen bir hasta kendi başına nefes alabilir, beyninin tamamı zarar görmemiştir. Hastanın geriye dönüşü olmayan, yapay solunum makinesine bağlı kişilerin beyin ölümü gerçekleşmiş demektir. Beyin ölümü tanısı ise kolay verilebilecek bir karar değildir. Bu konuda çok titiz davranıyoruz. Bir çok doktor ile görüşmeler sonucunda beyin ölümü gerçekleştiği kararını alıyoruz" dedi.

İlçe Müftüsü Mehmet Öztürk de organ bağışı ve nakli konusuna dini bakımdan değindi. Öztürk, Kur'an'dan verdiği örneklerle organ bağışı ve naklinin caiz olduğunu ifade etti. Kendisinin de organ bağışçı olduğunu belirten Öztürk, bağışçı kartını katılımcılara gösterdi.

Panelde konuşmaların ardından katılımcıların soruları yanıtlandı.

Panele Garnizon Komutanı Ömer Aydoğan, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yücel Karahasanoğlu, Vezirköprü Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Metin Gür ile kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.