"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen söz konusu projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Daha önce TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti'nin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındığını ve sınır ötesi operasyonlarda aktif kullanıldığını anlatan Özlü, bunun ardından Kanatlı Güdüm Kiti'nin de yerli imkanlarla geliştirildiğini söyledi.
Özlü, Kanatlı Güdüm Kiti'nin, ocakta F4 2020 uçaklarına, mart ayında ise F 16 savaş uçaklarına ilişkin sertifikasyon işleminin başarıyla tamamlandığını söyledi.

Hedefte yüksek imha sağlıyor"

Söz konusu kitin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Özlü, "Milli olarak geliştirilen ve üretilen Kanatlı Güdüm Kiti, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 250 ve 500 kilogramlık genel maksat bombalarını, havadan karaya uzun menzilli akıllı mühimmatlara dönüştürüyor. Güdüm kitleri ailesinin yeni üyesi olan Kanatlı Güdüm Kiti'nin, uçuş menzili 110 kilometreyi buluyor. Bu menzil ve vuruş yeteneği sayesinde Kanatlı Güdüm Kiti kullanan savaş uçaklarımız, tehdit bölgesine hiç girmeden hedeflerini taarruz ederek bertaraf edebiliyor" diye konuştu.

Özlü, kitin, uzun menzil için herhangi bir itki sistemine ihtiyaç duymadığına dikkati çekerek, "Kit, atış irtifası ve hızıyla kazandığı enerjiyi, sahip olduğu dış geometrisini en verimli şekilde kullanarak, uzun menzile dönüştürüyor. Benzer sınıftaki güdümlü mühimmatlar içinde en uzun menzille fark yaratan Kanatlı Güdüm Kiti, hassas vuruş özelliğini Ataletsel Navigasyon Sistemi ve Küresel Konumlama Sistemi'nin bütünleşik güdüm kabiliyetinden alıyor. Hedefini 6 metrenin altında hassasiyetle vuran kit, hedefte yüksek imha ve hedef dışında da düşük yanal hasar sağlıyor" ifadelerini kullandı.

SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti ile terörle mücadelede önemli başarılar kaydedildiğinin altını çizen Özlü, kitlerin teknoloji transferi yoluyla farklı savunma sanayi üretici firmalarınca seri olarak üretildiklerini kaydetti.

Özlü, SAGE'nin kit projelerinde kazandığı "Ar-Ge'den Seri Üretime" dönüşüm süreci tecrübelerini ilerletmek istediklerini ve bunu da Kanatlı Güdüm Kiti üretimlerine yansıtmayı hedeflediklerini vurguladı. Bu amaçla Kanatlı Güdüm Kiti tasarım ve geliştirme sürecinin son aşamasında, Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve SAGE'nin teknoloji transferi ve sanayileşme faaliyetlerini gerçekleştirdiğini aktaran Özlü, çalışmaların sonunda geçen yıl haziran ayında düşük seviyeli ilk üretimin başlatıldığını anlattı.

Başarılı gelişim ve üretim sürecinin ardından Kanatlı Güdüm Kiti ilk parti teslimatlarının mayısta yapılacağını bildiren Özlü, seri üretim çalışmaları için üretici sanayi kuruluşun belirlendiğini ve sözleşme aşamasına gelindiğini söyledi. Böylece Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek Kanatlı Güdüm Kiti için "Ar-Ge'den seri üretime dönüşüm sürecinin tamamlanmış olacağına işaret eden Özlü, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarısını artıracak atılımlar yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

ORUÇ REİS BU AY HİZMETE GİRİYOR

Başta 2B/3B derin sismik ve uzaktan kumandalı sualtı aracı (ROV) olmak üzere modern araştırma ekipmanı ile donatılmış halde teslim edilecek olan MTA Oruç Reis Araştırma Gemisi 28 Mart 2015 tarihinde törenle denize indirildi. Donatım ve test-kabul faaliyetlerinin tamamlanmasıyla birlikte bu ay içerisinde hizmete girmesi bekleniyor.

Faaliyete geçmek için gün sayan Oruç Reis Karadeniz ve Akdeniz'de hem iki boyutlu hem üç boyutlu sismikle birlikte denizlerimizi durmadan arayacak. Bunun neticesinde önümüzdeki yıllarda etrafımızdaki denizlerde çok daha somut ve ülkemizi sevindirecek gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

20 BİN METREYE KADAR DERİNE İNEBİLİYOR

Boyu 86 metre olan geminin deplasman kapasitesi 5 bin 178 ton seviyesinde bulunuyor. MTA Oruç Reis Gemisi'nin personel sayısının 50, ekonomik ömrünün ise 30 yıl olduğu belirtiliyor.

Gemiyle yapılacak 2B/3B sismik araştırmalar ile deniz tabanında 20 bin metreye kadar derinlikteki yapılar incelenebilecek.

Ayrıca, gemide, yüksek ayrımlı sığ sismik, deniz gravite, deniz manyetiği yöntemleri kullanımına yönelik ekipmanlar bulunuyor.

AYRINTILI HARİTALAMA ÖZELLİĞİ VAR

Gemide deniz tabanından numune almaya yarayan "Piston Corer" ve nokta örnekleme yapan "Box Corer Sistemleri" yer alıyor. Hidrografik ve oşinografik çalışmalar için, deniz tabanında ayrıntılı haritalama ve görüntüleme yapılacak.

Gemide bulunan ve deniz altında operasyon yapabilecek kablolu bir robotik sistemle bin 500 metreye kadar istenilen derinliklerde gözlem ve numune alma mümkün olabilecek. Bunun yanı sıra akıntı ölçümleri, su örneklemesi, CTD sistemi ile fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz ve araştırmalar da yapılabilecek.

Kaynak:Vatan