Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ne Diyarbakır surlarının adaylık sürecini değerlendirmek üzere düzenlenen panelde konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır’a gelen turist sayısı Türkiye’ye gelen toplam turist sayısının yüzde 1,43’ünü oluşturduğunu söyledi.

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır İşadamları Derneği tarafından ‘UNECSO’ya adaylık sürecinde Diyarbakır surları ve turizmi paneli’ düzenlendi. Bir otelde düzenlenen panele, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Hafize İpek, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Barış ve Demokrasi Partisi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Fırat Anlı, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Galip Ensarioğu, iş ve turizm faaliyetlerini yürütün sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Panel öncesi senfoni orkestrası tarafından konuklara, Türkçe, Kürtçe, Laza müzik dinletisi yapıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, konuşmasında Diyarbakır’ın tarihine vurgu yaptı. Diyarbakır isminin her hecesinde tarihin farklı dönemleri barından bir şehir olarak değerlendiren Vali Kıraç, “Topraklarında barındırdığı 33 medeniyetin ortak kültürüyle uygarlık tarihinin en önemli basamaklarının oluşumu ve gelişiminin izlendiği Diyarbakır, isminin her bir hecesinde, tarihin farklı dönemlerini barındıran kadim bir şehirdir. Uygarlıkların biri biri üzerine inşa edildiği bu şehir, her gelen uygarlıktan bir kültür almış ve bu kültürü yüzyıllar boyunca kendisinden sonra gelen nesillere de aktarmıştır. Hoşgörü ve sevgi ikliminin yarattığı bu atmosferde yaşayan bütün uygarlıklar, kendilerine kucak açan kadim kente ve bu kentin manevi sahiplerine duydukları muhabbeti ifade etmek için, şehrin her köşesinde ve her yapısında nakış nakış, ilmek ilmek izler bırakmışlardır” dedi.

“ÇÖZÜM SÜRECİYLE BİRLİKTE DİYARBAKIR’A GELEN TURİST SAYISI ARTTI”

Vali Kıraç, Diyarbakır’a gelen turist sayısı hakkında da bilgi vererek, Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 1,45’i kente geldiğine dikkat çekerek, çözüm süreciyle birlikte gelen turist sayında büyük bir artışın yandığını anlattı Vali Kıraç, “Özellikle ülkemizin 2023 yılında en fazla turizm geliri elde eden 5 ülke arasında yer alma hedefinin Diyarbakır için önemli getirileri olacağını düşünüyorum. Bu özellikle çeşitlenebilir turizm kavramının içini doldurmamız gerektiğini hayati derecede önemlidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013 yılı istatistiklerine göre, 230 bin kişi turist sayısıyla Diyarbakır, bölgedeki 12 il içerisinde toplam turistlerin yüzde 27’sine ev sahipliği yapmıştır. Bu oran Türkiye ortalamasıyla karşılaştırıldığında 2013 yılı içerisinde Diyarbakır’a gelen turist sayısı ülkemize gelen toplam turist sayısının yüzde 1,43’ünü oluşturmaktadır. Her ne kadar ilimize gelen yerli ve yabancı turist sayıları hala istediğimiz düzeylerde olmazsa da, özellikle çözüm sürecinin getirdiği barış ve huzur iklimi sayesinde geçtiğimiz yıl ilimize gelen turist sayısında çok ciddi yüzdesel artışlar yaşandı. Yabancı turist sayısında yüzde 100, yerli turist sayımızda ise yüzde 25’ler mertebesinde artış göstermiştir. Bu da çok açık ve net bir şekilde göstermektedir ki bu süreç böyle devam ettikçe gelen turist sayılarında daha yüksek düzeylere ulaşacağız. Sektörde 2014 yılında yapılacak yatırımlarla Diyarbakır’da mevcut 2 bin 100 yatak bulunuyor. 2 adet 5 yıldızlı, 1 adet 4 yıldızlı, 2 adet 3 yıldızlı otelin yapılmasıyla birlikte 3 bin 200 yatak sayısına ulaşacak. Bu sayı, turizm belgesi alan faaliyetine devam eden 2 adet 4 yıldızlı yatırımıyla birlikte 2016-2017 yılları içerisinde yatak kapasitemizi 4 bin çıkacak” diye konuştu.

“SORUNLARIMIZI DİYARBAKIR SURLARINA İŞLENEN KİTABELERE BAKARAK ÇÖZEBİLİRİZ”

Diyarbakır Surları’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi yer alması için müracaata bulunduklarını hatırlatan Vali Kıraç, surların üzerinde bir çok medeniyet tarafından yazılan yazılara bakıp, bugün yaşanan sorunların çözüleceğini ifade etti. Vali Kırat, Dünyanın en görkemli ve en eski geçmişine sahip olan ve kenti adeta bir kalkan balığı gibi kuşatan Diyarbakır surlarının UNESCO’ya adaylık süreci devam etmektedir. Bu kapsamda, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyemiz ve yerel paydaşlarımızla birlikte alan yönetim planını içeren müracaat dosyamızı hazırlayarak, Paris’e göndermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Diyarbakır bu kültür yapısı içerisinde söylemlerini, özlemlerini, sitemlerini, aşklarını, sevgilerini, barışa dönük bütün figürlerini surlarına işlemiştir. O surlar üzerindeki bu kitabeleri herkesin anlayacağı bir dille kitaplaştırıp, Diyarbakır’ın kültür sanat hayatına kazandıracağız. Biz kendi sorunlarımızı çözerken o kitabelere baktığımızda kendi sorunlarımızı çözebilecek yolları orada görebiliriz, başka bir yere gitmeye gerek yok” şeklinde konuştu.