Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi ve Konya Tabip Odası iş birliğiyle, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında “Her Yönüyle Grip” konulu konferans düzenlendi.
Meram Belediyesi Konevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, grip hastalığının tanımını yaparak, grip mikrobunun özellikleri ile tedavisi hakkında eğitici bilgiler verdi.
Gribin bir virüs hastalığı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, 2 yaşın altındaki çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar ile kronik hastalığı olan kişilerin normal insanlara göre grip açısından daha riskli gruplar olduğunu vurguladı.
GRİP SOĞUK ALGINLIĞI İLE KARIŞTIRILIYOR
Toplumda soğuk algınlığı hastalığı ile gribin karıştırıldığını vurgulayan Erayman, “Soğuk algınlığı ile gribin en önemli farkı ateşin olmamasıdır. Gribin bir tek virüs etkeni vardır, soğuk algınlığının ise 200 tane virüsün neden olmasından dolayı birçok etkeni vardır. Soğuk algınlığının en önemli belirtisi burun akıntısıdır, ateş çok nadir olur. Gribin en çok karıştığı hastalık soğuk algınlığıdır. Soğuk algınlığında her hangi bir ilaç tedavisi verilmez ve aşısı yoktur. Grip hastalığında ise özellikle risk grubundaki insanlar mutlaka ilaçla tedavi edilmelidir” diye konuştu.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Özellikle risk grubundaki kişilerin her yıl mutlaka grip aşısı olması tavsiyesinde bulunan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, gribin ani olarak ortaya çıkan ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük, nefes almada zorlanma, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve iştahsızlık gibi belirtileri olduğunu kaydetti.