Doğu Anadolu-Güneydoğu Anadolu Birliği (DAGAB) Yöneticileri, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı makamında ziyaret ederek başarı dileklerini iletti.
DAGAB Genel Başkanı Doğan Bayram, Eş Başkanlar; Mustafa Metin Yardımcı (Ağrı), Ömer Balkaş (Diyarbakır), İhsan Yılmaz (Batman), Ahmet Anık (Bitlis), Muhlis Yavaş (Muş), Mehmet Zeki Bulut (Elazığ), Hıdır Akın (Malatya), Kültür Komisyonu Başkanı Mehmet Emin Dağ ve Kadın Kolları Başkanı Suna Yasak’ın katıldığı ziyarette, Konak Belediye Başkanı Pekdaş’a, DAGAB tarafından özel olarak hazırlattırılan Atatürk portresi hediye edildi.
Ziyarette konuşan DAGAB Genel Başkanı Doğan Bayram, yaklaşık 1 yıllık etüt çalışmasından sonra DAGAB’ın resmi kuruluş sürecinin tamamlandığını ifade ederek, bu çerçevede, ilk olarak Genel Merkezlerinin bulunduğu Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı ziyaret ettiklerini belirtti. DAGAB’ın Doğu Anadolu Bölgesi’nin toplam 13, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin de toplam 9 ilinden göç eden hemşehrilerinin çatı kuruluşu olduğunu ve İzmir’in en büyük STK’sı olarak dikkat çektiğini anlatan Bayram, "Türkiye’de ilk kez STK’larda eşbaşkanlık sistemini uygulayan kuruluşuz. Her il birlik başkanımız aynı zamanda DAGAB eş başkanı olarak hizmet veriyor. DAGAB kısa bir süre önce kurulmuş olmasına rağmen önemli işler başardı. Geçtiğimiz Ramazan ayında Konak meydanında 1500 kişiye iftar verdik. Ramazan Bayramının 2.gününü Soma’da maden şehitlerinin aileleriyle birlikte geçirdik. Çocuklarına çeşitli hediyelere vererek sevindirmeye çalıştık. Önümüzdeki günlerde Konak’ta kitap okuma kampanyası başlatmak istiyoruz. Bunu da Konak’ın dezavantajlı olarak nitelendirilebilecek ve okuma oranının düşük olduğu, Toros, Gültepe, Boğaziçi, Levent gibi mahallelerimizden başlatmayı tasarlıyoruz. Ayrıca, 26 Eylül’de İzmir Tarihi Havagazı Fabrikasında 3000 kişinin katılımıyla ’Kardeş Renklerin Buluşması’ adında bir kültür-sanat etkinliği düzenleyeceğiz. Memleketlerimiz ile, yaşadığımız Ege kültürü arasında kültürel bir köprü kurulmasını amaçlıyoruz" dedi.
Daha sonra konuşan DAGAB Eş Başkanı, Ege Bölgesi Ağrılılar Birliği Genel Başkanı Mustafa Metin Yardımcı da, DAGAB’ın klasik bir hemşehri örgütlenmesinden farklı konularda çalışmalar yapacağını, bu çalışmaların büyük bir bölümünün akademik düzeyde gerçekleştirileceğini anlattı. Üniversitelerin kamu yönetimi ve sosyoloj bölümleri başta olmak üzere, ilgili akademik birimlerden de destek almak suretiyle, göç yoluyla metropollerde yaşayan hemşehrilerinin sorunlarının çözümü noktasında çalışmalar yapacaklarını ifade etti.
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, ziyaretin kendisini oldukça memnun ettiğini, DAGAB’ın çalışmalarını takdirle karşıladıklarını ve yerel yönetim olarak ellerinden gelen desteği sağlamaya hazır olduklarını açıkladı.
Pekdaş, STK’ların çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olduğunu belirterek, "Doğu ve Güneydoğu’nun toplam 22 ilinin biraray gelerek oluşturdukları bu kuruluşumuzun çalışmalarını çok önemsiyoruz. Konak Belediyesi olarak, imkanlarımız elverdiğinde DAGAB’ın yanında olacağımızı ifade etmek isterim." diye konuştu.