Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Hasancalı köyü Türkiye’nin biber üretimi açısından 2’inci sırada bulunurken, köyde 8 biber fabrikası var.

Türkiye’nin en önemli biber üretiminin yapıldığı Musabeyli ilçesine bağlı Hasancalı köyü, son yıllarda ürettiği kaliteli biber ve salça çeşitleriyle isminden bahsettirirken, biber üretimi açısından Türkiye’de ikinci sıraya oturdu.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Kilis ve yöresinde kırmızı biber üretiminde çok ciddi gelişmeler olduğunu ifade ederek, “Geçmişsi biber merkezi olarak adlandırılırken, bugün Türkiye biber ihtiyacını büyük bir kısmını Kilis bölgesi ve Hasancalı köyünden karşılanıyor. Üretim yıllar itibariyle artıyor. Tabi bu yörenin iklim, toprak ve rakım yönünden Kahramanmaraş’a daha göre avantajlı düşünürsek buradaki biber kalitesinin verimliliğinin çok daa yüksek olduğunu görüyoruz. Tabi Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi olarak biber konusunda çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte geliştirdiğimiz biberler, daha çok makineli hasada uygun ve işçilik maliyetlerinin düşürüldüğü daha da kaliteli biberler ortaya çıkacak. Üretilen biberlerin işlenmesi konusunda da burada gerçekten Avrupa Birliği standartlarında fabrikalarımız var. Gıda Mühendisliği bölümü ile hasat sonrası uygulamalar, özelikle kurutmalardan işlemeye kadar, Aflatoksinsiz biber üretimi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte çok daha farklı biber çeşitlerinin de üretildiği bir yer haline gelecek. Önümüzdeki süreçte kırmızı biber denildiğinde Kilis akla gelecek.. Bu çok önemli bir hussustur. Biz de üniversite olarak bilimsel olarak çiftçimizin yanındayız” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Kilis Temsilcisi Güven Özdemir, Musabeyli ilçesinin en önemli gelir kaynaklarından birisinin biber olduğunu ifade ederek, “Biber kurutmalık ve salçalık olarak piyasaya sürülüyor. Biz her zaman söylüyoruz. Biberin tarımda her zaman ön planda olmasını istiyoruz. Türkiye’de 3’üncü olan, biber üretimi olan yerdeyiz. Biber de Hasancalı ve Kürt dağı bölgesi özellikli geçim kaynağıdır. Biz de bu konuda oda olarak, çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Her zaman yanlarındayız.Türkiye’de üretim alanı olarak 2’inci sıradayız, verim olarak ise 3’üncü sıradayız. Burada en büyük sıkıntımız verimdedir. Bizde bunun için üniversitemiz ile birlikte çalışarak, yeni bir üretim, yeni bir çeşidi piyasaya sürüp, verimi attıracak yeni bir biber cinsi elde etmek için uğraşımız devam etmektedir”

Üretici Mehmet Dağlı ise Hasancalı köyünde 8 biber fabrikası bulunduğunu ifade ederek, “Bütün geçim kaynağımız biberden, Hasancalı köyünde ürettiğimiz biberleri Türkiye’ye satıyoruz. Başka yerlere göre bizim biberlerimiz kalitelidir. Biberlerimiz yetişmiyor., İslahiye, Kahramanmaraş’dan getiriyoruz. Köyümüzün 2 bin 2 bin 500 nüfusumuz var, bütün geçim kaynağımız biber üzerinedir” diye konuştu.