Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Adıyaman’da yapılan tütün protestolarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyetine (AGAD) yaptığı ziyarette Meclisi sunulan Torba Yasa tasarısındaki tütün ile ilgili madde ve kentte yapılan protesto gösterileriyle ilgili açıklamada bulundu.

Maliye Bakanlığının hazırladığı Torba Yasanın meclise sevk edilmesi ve tasarıda tütün ile ilgili düzenlemelerin olmasına Adıyaman’dan ciddi tepki olduğunu kaydeden Vali Nurullah Naci Kalkancı, protesto gösterisi yapan kişiler içerisinde siyasi istismar ve rant elde etmek isteyenlerin olduğuna dikkat çekti.

Vali Kalkancı, “Adıyaman’da vatandaşlar düzenlemeye yönelik tepkilerini dile getirdiler ancak içlerinde bazı siyasi istismarlarda oldu. Demokrasi Parkındaki basın açıklamasının ardından göstericilerden bazıları Valiliğe geldi. İyi niyetli olmayan 30-40 kişinin farklı yönlendirme gayretlerini gördüm. Haklı talep ediyorsanız haksız duruma düşmeyeceksiniz. Demokratik hak kullanırken başkalarının hakları kısıtlanmaz. Valilik önünden ayrıldıktan sonra başka yerlere gittiler, tekrar Valiliğe geldiler. Trafiği kapatarak hakkınızı arayamazsınız dedim. Eylemcilerle 3 defa görüştüm. Seslerini en üst seviyeye kadar ulaştırdılar. Milletvekillerimiz Başbakanımız ve bakanlarımızla görüştüler. İçişleri Bakanımız konuyu Bakanlar kuruluna götüreceğini dile getirdi” dedi.

“Eylemciler İçişleri Bakanımızla görüntülü görüştü”

Vali Kalkancı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile makamında yaklaşık 20 tütün üreticisinin telefonla görüntülü görüştüğünü belirterek, “Protesto gösterisindeki kişilerden temsilci olarak 20 kişiyle makamımda bir araya geldik. Bu esnada İçişleri Bakanımız görüntülü olarak bu arkadaşlarla görüştü. Adıyaman tütün üreticisinin mağdur olmaması için bu tasarıda düzenleme yapılacağı bize ifade edildi. Birkaç gün içerisinde bu yönde bir açıklama olacağını tahmin ediyorum. Adıyaman’ı üzmemek için bir düzenleme olacağını düşünüyorum” açıklamada bulundu.

“Yabancı tütünler Adıyaman’a giremeyecek”

Vali Kalkancı açıklamasında özellikle ‘Adıyaman tütünü’ diye satılan tütünler ile ilgili olarak, “Özellikle tütün ticari yapanlarla ilgili bu işi çok büyük çapta yapanlar var. Küçük çapta yapanlarla kimsenin işi yok. Büyük çapta yapanlar ile ilgili Maliye Bakanımızın dile getirdiği bir konu var. Sözleşmeli dışında 100 bin ton tütün üreticisi var sayılırsa, Adıyaman tütünü diye satılan ne kadar tütün var, belki 1 milyon ton yada daha fazla. Bunun kaynağı nedir diye baktığınızda, Bulgaristan’dan, Gürcüstan, Romanya’dan Ukrayna’dan, İran’dan tütünü kaçak yollarla getiriyorlar, Adıyaman tütünü adı altında kıyıp ondan sonra tüm ülkeye satıyorlar. Adıyaman tütünü denilen şey marka olmuş en kaliteli tütündür. Bu kalitenin markanın altında başka ülkelerden getirilen tütünler satılıyor. Bundan sonra Adıyaman’da üretilen tütünün dışında Adıyaman’a başka illerden tütün girmemesi için elimden gelen önlemi alacağım. Bundan sonra Adıyaman tütünü diye başka tütünün satılmasına müsaade etmeyeceğim. Adıyaman il sınırları içerisine dışarıdan tütün girmeyecek.büyük paralar kazanmak adına hem Adıyaman’a hem de ülkeye zarar veriyor. Kanun elden geçirilecek ve tütün üreticisi mağdur edilmeyecek” şeklinde konuştu.

Adıyaman’da çok ciddi tarım potansiyeli olduğuna işaret eden Kalkancı, “Adıyaman’ın ciddi manada tarım potansiyeli var. Bu tarım potansiyelinin faaliyete geçmesi yapılacak sulama tesisleriyle ortaya çıkacak. O konuda çok ciddi yatırımlar devam ediyor. Koçali, Gömükan, Çelikhan Çat projesi ile sulanabilir arazimiz yüzde 18’den yüzde 80’lere çıkacak. Tek geçim kaynağı tütün olmaktan çıkacak. Yılda 2-3 ürün elde edilecek. Daha farklı gelir kaynakları ortaya çıkacak. Bunun yanında hayvancılık önemlidir. Biz tarımı, tarıma bağlı sanayi, buna bağlı gelir artışı, buna bağlı gelişim sağlamayı geliştirmeliyiz. Bunun yanında kültür ve turizm ile üniversitemizin de içinde bulunduğu bir kalkınmayı sağlamalıyız. Adıyaman basını ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İnşallah Adıyaman’ı birlikte daha güzele, yarınlara taşımak için el birliği ile çalışacağız” ifadelerini kullandı.

AGAD Başkanı İbrahim Aslan ise ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, “Adıyaman basını olarak bu güne kadar devletimizin ve milletimizin yanında olduk. Bundan sonrada aynı şekilde olacağız. Adıyaman’ın kalkınması için elimizden geleni yapacağız. Adıyaman’ın tek geçim kaynağı olan tütün ile ilgili ortaya çıkan sorunun giderileceğine inanıyoruz. Adıyaman’a kaçak olarak getirilen tütünlerin Adıyaman için sıkıntılara neden olmaktadır. Tütün protestolarında polisin sağduyulu davranış nedeniyle Valimiz başta olmak üzerine tüm emniyet teşkilatına teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.