Anadolu Üniversitesi, Mavi Hastane aracılığıyla yaklaşık 30 yıldır sürdürdüğü sağlık hizmetlerini artık daha kaliteli bir şekilde bütün Eskişehir halkı için sunuyor.
Eskişehir Kamu Hastaneler Birliğiyle yapılan anlaşmayla birlikte, 14 Mart 2014 tarihinde tam donanımlı bir şekilde kapılarını yeniden açan Mavi Hastane, hem daha kaliteli hem de daha fazla kişiye hizmet vermenin gururunu yaşıyor. Mavi Hastanede, mart ayında yaklaşık 17 bin hasta muayene olurken, geçen yıl aynı dönemde ise bu sayının bine bile ulaşmadığı görülüyor. Hizmet verilen kişi sayısında yaşanan gözle görülür artış ise yapılan anlaşmanın ne denli doğru olduğunu bir kez daha gösteriyor. Anadolu Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 30 yıldır personele, öğrencilere ve şehre yönelik sağlık hizmetlerini sürdüren Mavi Hastane, 2014 yılında Eskişehir Kamu Hastaneler Birliğiyle yapılan anlaşmayla birlikte Sağlık Bakanlığına tahsis edilmesinin ardından artık hem daha kaliteli hem de daha fazla kişiye hizmet sunuyor. Yapılan anlaşma öncesinde uzman hekim sayısında yaşanan sıkıntılar nedeniyle daha az sayıdaki hastaya hizmet ulaştırabilen Mavi Hastane artık Sağlık Bakanlığının da olanaklarını kullanarak bütün branşlarda faaliyet gösteriyor.
ŞEHİR HASTANELERİNDEN BÜYÜK DESTEK
İş birliği öncesinde psikiyatri, genel cerrahi, radyoloji ve göğüs hastalıkları olmak üzere sadece 4 branşta hizmet verilirken şu anda ise dâhiliye, üroloji, plastik cerrahi, göz, cildiye, ortopedi, intaniye, fizik tedavi, çocuk, çocuk cerrahi, kadın doğum, ağrı, genetik ve diş polikliniklerinin dâhil edilmesiyle birlikte bütün branşlarda sağlık hizmetleri gerçekleştiriliyor. Mavi Hastane bütün bu hizmetleri Yunus Emre Devlet Hastanesi, Eskişehir Devlet Hastanesi ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nden gelen hekimler aracılığıyla sunuyor. Hastane bünyesinde başhekim yardımcısı, müdür, uzman hekim, diş hekimi, psikolog, hemşire, sağlık teknisyeni, yardımcı hizmetler, sekreter ve güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 124 personel görev alırken bunun 22’si Anadolu Üniversitesi bünyesinden sağlanıyor.
DAHA FAZLA KİŞİYE HİZMET
Anadolu Üniversitesi bünyesinde yer alan Mavi Hastanenin dönüşüm sürecine ilişkin görüşlerini dile getiren Başhekim Dr. Ayhan İnan, üniversitelerin tıp fakülteleri harici sağlık işletmesi yapabilmelerinin olanağının olmadığına dikkat çekti. İnan, “Bunun temel sebebi de hekimlere üniversite tarafından verilen döner sermaye katkı paylarının ödenememesiydi. Bu durum da özel sektörle maddi anlamda ciddi farklar oluşturduğu için hekimleri üniversite hastanesinde tutmak çok zor oluyordu. Bunu düzeltebilmek için de Eskişehir Kamu Hastaneler Birliği ve Sağlık Bakanlığıyla bir iş birliği yaptık. Yapılan iş birliği sonucunda Mavi Hastaneyi, 3 yıllığına Sağlık Bakanlığına tahsis ettik. Bu anlaşmayla başlayan yeni dönemle birlikte 10 bin metrekare kapalı alanı ve 180’in üzerindeki personeliyle atıl durumda olan bir hastaneyi daha kaliteli ve daha fazla kişiye hizmet verecek bir kurum hâline getirdik. Geçmiş dönemde uzman hekim sayımızda da ciddi şekilde azalma olmuştu. Bu durumu düzeltmemizin ardından halkımızın yanı sıra üniversite personelimizin ve öğrencilerimizin de yakın bir yerden hizmet almalarını sağlamış olduk. Bu süreçte ayrıca Yunus Emre Devlet Hastanesi, Eskişehir Devlet Hastanesi ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinden de hizmet desteği alıyoruz” dedi.
“TEMENNİMİZ BU HİZMETİN 3 YIL SONRA DA DEVAM ETMESİ”
Yapılan anlaşma gereği ilk etapta 3 yıllığına başlatılan sürecin sonraki yıllarda devam etmesi hâlinde ise birer yıllık anlaşmaların olacağını dile getiren Dr. İnan, “Temennimiz bu hizmetin, 3 yıl sonra da devam etmesi. Bir yıl içerisinde gerçekten çok yorulduk ama sonuçta bu bir meslektir ve görevdir. Bu süreçte farklı hastanelerden hizmet getirebilmek için çok zorluklar yaşadık ama bunu bir şekilde başardık. Şu anda da mesela hasta yoğunluğu sebebiyle bazı sıkıntılar yaşıyoruz ve zaman zaman bu konuda personelimizin ve öğrencilerimizin yakındıklarını görüyoruz. Bu durumda biz kendilerine şehir hastanelerinde de bu hizmeti alacak olsalar aynı sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklarını hatırlatıyoruz. Bir de bu yoğunluğu ve sıkıntıları yaşamamaları adına kendilerine hastanenin “randevu” sistemini kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Hastalarımız, Sağlık Bakanlığının Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne (MHRS) “www.mhrs.gov.tr” internet adresinden veya 182 numaralı randevu hattından çağrı merkezine ulaşarak rahatlıkla randevu alıp muayene olabilirler. Acil servisimiz olmadığından bu hizmetin gerektiği durumlarda ise hastalarımızın 112’yi aramalarını öneriyoruz. Ayrıca üniversitemiz tarafından öğrencilere, personele ve personelin bakmakla yükümlü olduğu kişilere ücretsiz sağlık hizmeti sunmak üzere her iki kampüsümüzde Mediko Sosyal Merkezler kuruldu” diye konuştu.
HALK RAHATLIKLA GELEBİLİYOR
Halkın önceden de muayene olma olanağı sahip olmasına rağmen kaygıyla geldiğini aktaran Başhekim İnan, “Hastanemizin fiziki kalitesinin artmasıyla birlikte artık halkımız buraya rahatlıkla gelebiliyor. Halk ile öğrenci ve personelimizin iç içe olması çok güzel bir şey” ifadelerini de kullandı.