Ordu’da 19 Eylül Gaziler Günü, düzenlenen çeşitli programlarla kutlandı.

Ordu Valiliği’nce hazırlanan kutlama programı çerçevesinde ilk tören, Şarkiye Mahallesi’ndeki Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Buradaki törene Vali Kenan Çiftçi, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak, Belediye Başkanı Seyit Torun, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, Vali Yardımcıları Ömer Adar, Niyazi Erten, Halil Karbuz, Fatih Görmüş, İl Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı, İl Genel Meclisi Başkanı Engin Tekintaş, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Abdullah Eraslan, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Hasan Kaplan, Polis Şehitleri ve Malul Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Şenel Şahin, Kıbrıs ve Kore Gazileri, askeri ve mülki erkan ile daire müdürleri katıldı.

Burada yapılan törende Vali Kenan Çiftçi, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak, Belediye Başkanı Seyit Torun, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Abdullah Eraslan, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Hasan Kaplan, Polis Şehitleri ve Malul Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Şenel Şahin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu, ardından ulu önder Atatürk ve ebediyete intikal eden şehit ve gazilerin anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı jandarma Yarbay Atamer Yeşil yaptı. Jandarma Yarbay Atamer Yeşil, ”Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise, bu destanı yazan kahramanın adıdır. Türklere Anadolu'nun kapısını açan Alpaslanlar; Mustafa Kemal'in işaret ettiği istikamette ‘tek dişi kalmış canavarı’ dize getirerek, Çanakkale geçilmez efsanesini yaratanlar; Sakarya'da ‘vatanın her karış toprağı, vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk edilemez’, emrini yerine getirenler; Kore ve Kıbrıs'ta destanlar yazanlar; şehitlerin canyoldaşı, Türklüğün simgesi gaziler, sizler Türk ulusunun kendisisiniz. Vatana hizmetleriniz ve fedakarlıklarınız ebediyete kadar unutulmayacaktır. Bugün bayrağımız alabildiğine dalgalanıyorsa, vatan toprağına düşman çizmesi değemiyorsa, bağımsızlığımızı; bu vatan için gözünü kırpmadan kahramanca can veren şehitlerimize ve birer abide gibi aramızda yaşayan gazilerimize borçluyuz” diye konuştu.

Programda Kıbrıs Gazisi Ömer Özkurt tarafından günün anlam ve önemini belirten şiir okundu, daha sonra 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle düzenlenen atletizm müsabakalarında dereceye giren sporculara ödülleri, Vali Kenan Çiftçi ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

VALİYE ZİYARET

Atatürk Anıtı’nda düzenlenen programın ardından Gaziler Günü kutlama programı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Abdullah Erarslan, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Hasan Kaplan ve Polis Şehitleri ve Malul Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Şenel Şahin başkanlığındaki gaziler ve şehit ailelerinden oluşan heyetin, Vali Kenan Çiftçi’yi makamında ziyaret etmesiyle devam etti.

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Gaziler Günü nedeniyle kendisini ziyarete gelen heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, “İnsan hayatında bulunduğu işler vardır. Bunların en yücesi, en güzeli, en makbulü şehitlik ve gaziliktir. Sizler de bu gazilik mertebesine ulaştınız. Sizlere ne kadar teşekkür etsek, sizlerin yaptığını ne kadar övsek bizim için azdır” dedi.

“Sizler bizim baş tacımızsınız” diyen Vali Kenan Çiftçi, “Devlet olarak, sadece bugünlerde değil, her zaman, her daim sizlerin yanınızda olduğumuzu unutmayınız” şeklinde konuştu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Abdullah Eraslan ziyarette yaptığı konuşmada, “Biz bu ulvi müessesenin yaşayan versiyonları olarak enerjimizin sonuna kadar vatana, millete, devlete hizmet etmek adına mücadelemiz devam edecektir. 19 Eylül 1921 yılında 153 sayılı yasayla bugün malumunuz Atatürk’e gazilik ve mareşallik unvanı verildi. Uzun bir müddet şehit aileleri ve gazilerinin beraber kutladığı ama 2002 yılından sonra ayrılarak böyle bir gün olarak kutlanmaya başlandı” ifadelerini kullandı.