Faruk ÇUHADAROĞLU/KAYSERİ, () - KAYSERİ'nin Melikgazi ilçesindeki Germir Mahallesi’nde unutulmaya yüz tutan tarihi bezirhaneler, Melikgazi Belediyesi’nin desteği ile restore edildi. Çeşitli bitkilerden yağ çıkarılan bezirhanelere konulan heykellerle de tarih yeniden canlandırılıyor.
Germir Mahallesi’nde bulunan ve Osmanlı ticaretinde önemli yeri olan bezirhaneler tek tek gün ışığına çıkarılıyor. Germir Mahallesi ve çevresinde ayakta duran, ama kullanılmayan 50'ye yakın bezirhane turizme kazandırılıyor. Bu amaçla belediye tarafından proje hazırlandı ve heykeltraşlar da çeşitli eserler hazırladı. Hazırlanan eserler, restore edilen bezirhanelere yerleştirildi. Böylece kent turizminde artış amaçlanıyor.
Bezirhaneler, 1900’lü yıllarda bölgenin ekonomik ve sosyal varlığına zenginlik katıyordu. Buralarda ızgın, zeyrek ve belemir gibi bitkiler işlenip, yağları kullanıyordu. Bezirhanelerle ilgili bildiklerini anlatan bezirhane çalışanı 75 yaşındaki Sezai Türker, ''Ben, burada yapılan çalışmaları görünce, eskiye dönmüş gibi içimde ürperti başladı, çok hoşuma gitti. Eskiyi yaşatmak gibi var mı? Atalarımız buralardan geldiler, bizlere emek verdiler. Buralarda ürettiler ve bizlere sundular. Bu bölgede belemir, ızgın ve zeyrek ekiliyordu. Buralara getirilip yağı çıkartılıyordu. Bu yağlar kandillerde yanıyordu ve bu kandiller de aydınlatmada kullanılıyordu'' dedi.
Heyteltraş Mehmet Sevilay da, ''Şu an Germir bezirhanesinde bulunuyoruz. Burası tarihi bir yer. Zamanında beziryağı üretilen bir yer. Burayı bir müze olarak canlandırmaya başladık. Müzede 5 figür, 1 at ve 1 camız kullandık. Bu heykelleri bir ay gibi bir sürede yaptık. Geleneksel olarak kıyafetler ve süslemeler, estetik bir kaygı ile yapıldı. Müze olarak düzenlemesi yapılan bezirhane, tarihin tekrardan canlanmasını sağlayacak'' ifadelerini kullandı. 
Bezirhane ortaklarından Abdullah Yavuz ise, ''Burayı rahmetlik babam çalıştırdı. Burada genellikle Kuruköprülü arkadaşlar çalışırdı. Zamanın bir numaralı fabrikası idi. Izgın, bezir yağı, zeyrek, keten tohumlarından yağ çıkartılırdı. Babamla beraber zeyrek toplar ve fabrikada işlerdik. Hammadde toplanır ve işlenirdi. Buranın müzeye dönüştürülmesine çok memnun oldum'' diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI