Siirt’te 40 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Balık, artan lüks harcamayla birlikte artık kimsenin ayakkabısını tamir etmediğinden, mesleği boyacılık yaparak devam ettirdiğini söyledi.
Ayakkabı tamirciliğinin bir dönemin çok kazandıran mesleği olduğunu hatırlatan Balık, ancak son dönemde teknolojinin yaşamın her alanına girmesiyle birlikte artan lüks tüketimin kendilerine olumsuz yansıdığını belirtti. Geçmişte bir veya iki çeşit olan ayakkabının yerini, bugün 100 çeşit ayakkabı aldığını aktaran Balık, "Zamanında tek çift ayakkabısı olan biri yokluktan da olsa, yırtıldığında ayakkabısını yamalayıp dikilirdi. Bir ayakkabıyı 10 hatta 15 yıl giyen bile olurdu. Şu an bunu gençlere anlattığımız zaman gülüyorlar. Teknolojinin önünde kimse duramıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte lüks yaşam ve harcamaların artmasıyla 100’ün üzerinde çeşit ayakkabı sayısında da artış oldu. Ve her evde bir kişiye ait 10’larca çeşit ayakkabı var. Böyle olunca bırakın gençlerin yırtıldığında ayakkabısını tamir etmeyi, ayakkabıları eskimeden çöpe atıldığını görüyoruz. Böyle olunca hangi kişi ayakkabısını tamire getirecek. Kenar mahallelerde kalan vatandaşlara hitap ediyorduk, ayakkabı tamir işi neredeyse hiç gelmiyor" dedi.
Son dönemde mesleği ayakkabı boyayarak devam ettirmeye çalıştığını aktaran Balık, "Günlük 20 lira kazanıyoruz. Sigortam yok, başka ek gelirim yok. Yaz-kış caddede tüm günü burada geçirmeme rağmen beklediğimiz kazancı alamıyoruz. 53 yaşındayım, ama aile nafakamı kazanmak için 20 liraya da binlerce kez şükrediyorum" diye konuştu.